Igényelhető

2021.01.07. 17:30

Újítsuk fel otthonunkat!

Otthonfelújítási támogatást indított a kormány január elsejétől, ennek keretében a költségek felét maximum hárommillió forintig állja az állam.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

Már most, az év első napjaiban kérdésekkel árasztották el a szakembereket a gyermeket nevelő családok a kormány új lakásfelújítási programjával kapcsolatban. Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segíthetnek az eligazodásban.

Harminc napon belül

A támogatás 2022. december 31-ig igényelhető a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus felületen, postai úton vagy a kormányablaknál, az elbírálás pedig harminc napon belül megtörténik. A támogatási összegnek fele-fele arányban kell tartalmaznia munkadíjat és anyagköltséget, és nem szabad elfelejteni, hogy a munkadíjról és az anyagköltségekről szóló számlák mellett vállalkozói szerződést is minden esetben csatolni kell a kérelemhez. A kivitelező viszont nem lehet közeli hozzátartozó. A családok mellett élettársi kapcsolatban élők és egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást. Akinek nem áll rendelkezésére elegendő forrás a munkálatok finanszírozására, azok február elsejétől kedvező – legfeljebb háromszázalékos kamatozású – felújítási kölcsönt vehetnek föl a pénz megelőlegezésére. Az összege maximum hatmillió forint lehet, a futamideje tíz évnél nem több. Az ügyfelek választásuk szerint lakáshitellel, személyi kölcsönnel, de babaváró hitellel is kiegészíthetik pénzügyi forrásukat.

Akár terasz vagy kerítés is

– Fontos, hogy csak egyetlen alkalommal, egy ingatlant illetően vehető igénybe a támogatás – mondta Kovács-Villányi Ajándék adószakértő. Feltétel továbbá, hogy az igénylő, illetve együttes igénylők saját, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket neveljenek háztartásukban, és valamennyien legalább egy éve a felújítással érintett ingatlanban rendelkezzenek állandó lakóhellyel, amelyben együttes tulajdoni hányaduk érje el legalább az ötven százalékot. Van kivétel magzat esetén, vagy ha a tulajdonjog megszerzése egy éven belüli. Az igénylő vagy együttes igénylés esetén legalább az egyiküknek rendelkeznie kell egy év foglalkoztatotti jogviszonnyal és köztartozás-mentességgel. A felújítási munkákat számlák másolatával igazolni kell, a számláknak vagy az igénylő nevére és a felújított ingatlan címére kell hogy szóljanak – hangsúlyozta a szakértő.

Folyamatosan gyűjthető

A számlákat egy éven keresztül folyamatosan lehet gyűjteni, és a kérelem beadásának pillanatában szükséges az egyéves lakcím igazolása. Arra azonban figyelni kell, hogy az utolsó számlát követően maximum hatvan nap áll rendelkezésre a kérelem beadására. A munkálatok tehát lehetnek 2021-ben, az igénylés pedig 2022-ben – tette hozzá. Bármit tervez a család, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha vagy az önálló otthon felújításáról, a támogatás igényelhető.

(A borítóképen: Szakember végezze a munkát, ne családtag!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában