támogatás

2021.01.10. 13:00

Támogatott autóvásárlás

2019. júliusi indulása óta 5398 autó került nagycsaládokhoz.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

A családok 2020-ban összesen 3580 darab új, állami támogatással vásárolt hétüléses autóra kötöttek szerződést a támogatott program keretében – közölte a Magyar Lízingszövetség. Ezzel a lízingcégek által finanszírozott összeg novemberben átlépte a tízmilliárd forintos határt, az egy-egy autóra jutó átlagos lízingösszeg pedig közel hárommillió forintot tett ki.

Nehézkes indulás

Kilenc hónapot vártak az autóra, mire átvehették a kulcsait tavaly augusztusban – mondta Gorgyánné Pozsga Erika. Egyrészt a támogatásról szóló dokumentumok is lassan készültek, másrészt a gépjármű gyártása időbe tellett, hiszen a pandémia is közbeszólt – tette hozzá. A háromgyermekes családban korábban két, többéves gépkocsi volt, amelyek közül az egyik rokonokhoz került, a másikat viszont megtartották, hiszen az édesapa azzal jár vidékről a miskolci munkahelyére mindennap. A hétüléses autót még kímélik, de többnyire az édesanya használja, amikor gyermekeit szállítja vele, illetve, amikor útra kel az egész család. Minőségi váltás volt, hiszen még nem volt új autójuk, és a felszereltsége is meglepően sok extrát kínál – hangsúlyozta.

Hamarosan érkezik az ötödik gyermek a családba, ezért a féléves, hétüléses autójukat kellett nagyobbra cserélni – mondta Szabó Gábor. Az apuka hozzátette, hogy heten a gyermekülésekkel együtt már csak úgy fértek volna el, ha semmilyen csomagot nem visznek magukkal, ezért kilencüléses mikrobuszt választottak. A döntést gyorsan hozták meg, és szerencséjük volt, mert a járműre nem kellett várniuk, készleten volt. Mindössze egy hónap alatt, november elején „átülhettek” az új autóba. A korábbit is lízingelték és a mostanit is, de az állami támogatással és más kedvezménnyel összevonva nem kellett ráfizetniük, ami fontos szempont volt.

Folyamatos érdeklődés

A nagycsaládosok számára elérhető program keretében az állam az új hétüléses autókhoz a vételár felét, maximum két és fél millió forintot biztosít vissza nem térítendő támogatásként a három vagy több gyermeket nevelő családoknak. Az indulás óta pedig összesen 15,8 milliárd forinttal finanszírozták a nagycsaládosok autóvásárlásait a lízingszövetség tagvállalatai – mondta Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára.

Havonta háromszáz

A program iránti érdeklődés folyamatosan magas: 2020 második felében a megkötött szerződések és a leadott kérelmek száma havonta jellemzően 300 körül alakult, ami azt jelzi, hogy a koronavírus második hulláma kevésbé érezteti hatását ezen a területen. A főtitkár azt is elmondta, hogy a legtöbb finanszírozási kérelmet továbbra is pozitívan bírálják el a lízingcégek. A program rajtja óta az igénylők mindössze öt százalékánál nem került sor a szerződéskötésre. A szövetség közölte, támogat minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti, hogy korszerű, környezetbarát járművek legyenek az utakon.

(A borítóképen: Sok minden belefér a csomagtartóba is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában