Verseny

2021.01.13. 13:00

Szűk határidőben, furmányos megoldás hozta meg a sikert

A tudás és a humor volt segítségükre a miskolci csapat tagjainak a legórobot-programozási versenyen.

Apagyi Beáta

Fotó: HollóFotó

Tószegi Martin, Tercsák Patrik (továbbiakban: Pepe), Orosz Patrik, Vitéz Ákos, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum tanulói, valamint Ujvárosi Sándor felkészítő tanáruk és egyben csapatkapitányuk energiát és időt nem sajnálva készültek arra a legelismertebb, legnívósabb legórobot-programozási versenyre – World Robot Olym­piad (WRO) –, amelyre nemcsak hazánkból, hanem a világ más tájairól is érkeztek a nevezések.

Mivel az őket érintő senior kategóriát összevonták a legtapasztaltabb 40-50-70 éveseket érintő master kategóriával, így a Kókány és társai Bt. fantázianevet viselő csapat összetettben szerezte meg az első helyet.

Szívesen jelentkeztek

– Minden évben szoktunk jelentkezni különböző versenyekre, jó látni, hogy mennyire lelkesek és kreatívak évről évre a fiatalok. Ezen alkalmak lehetőséget adnak számukra, hogy diákéveik emlékezetesen teljenek, ne csak könyvek közt, lexikális tudásra szert téve, hanem jó kedvvel, sikerélményekkel turbózva – kezdte Sándor, a csapatkapitány.

– Mindig vonzottak azok a rendezvények és játékok, amelyeken lehetőség van a „motorskill” fejlesztésére, illetve az egyedi gondolkodásmód gyakorlati hasznosítására. A legó és a robotika kombinálása az arany középútnak tűnt, szóval szívesen vállaltam a feladatot – folytatta Patrik.

A csapat összeállítása sem okozott gondot, mivel már korábban is dolgoztak együtt.

– Az évek során több fajta felállással is kísérleteztünk, de ez vált be a legjobban és ez volt a legviccesebb is. Mivel mind elég vidám természetűek vagyunk, nem volt hiány nevetésből. Ezzel a csapattal mindig egy élmény dolgozni. Martinnak mechanikai téren jó a gondolkodása, így ő lett az építészünk, Ákos jó vágó, tehát bekerült közénk, Pepe lelkes és nagyon kreatív, én pedig már régebb óta ismerem a program felületét, mint a többiek, így én lettem a programozó. Mindenki azt a szerepet kapta, amelyben a legjobban tud teljesíteni – tette hozzá.

Ez volt az első verseny, amelyen első helyezést értünk el – Vitéz Ákos

Vitéz Ákos

Összetett feladat

A tényleges munkát közös ötletelés előzte meg. – Elsőként egy projektmunkát kellett leadni, amelyben a #maradjotthon témát kellett körüljárni.

Mindezt egy maximum 5 perces videó keretében kellett bemutatni, hogy miként lehet a legórobotot e témakörrel kapcsolatba hozni.

– Mi a humort választottuk eszközül, ami így utólag visszatekintve jó döntés volt. A videón kívül be kellett adni egy pályamunkát is, ahol a kutatásainkról és a témakör gyakorlati értékéről számoltunk be. Ezt követte a robotépítési, majd a robotprogramozási feladat. Természetesen mindent dokumentálni kellett a verseny online jellege miatt. Az elkészült kisfilmet megvághattuk, módosíthattuk, de a robot adott pályán történő mozgását, a feladatok végrehajtásának bemutatását már nem, vagyis ott a robotnak és a csapattagoknak meg kellett mutatniuk, hogy mit tudnak – avatta be a részletekbe az Északot Sándor.

– A szűkös határidő volt a legnagyobb akadály. Szó szerint pár nap állt csak a rendelkezésünkre egy ekkora projekt végrehajtására, de a csapat nagyon ügyes és elszánt volt. Ráadásként a feladatok részeként olyat kellett végrehajtania a robotnak, amit öt motorral lehetséges könnyedén, de fizikailag csak négyet használhatott minden csapat, ami miatt furmányos megoldások kellettek – mondta Pepe.

– Végeredményében egy elég robusztus és kellően komplex szerkezetet készítettünk, ami úgy látszik, a zsűrinek is nagyon tetszett – Martin.

– Nagyon örültünk, amikor értesültünk az eredményünkről, hiszen ez volt az első verseny, amelyen első helyezést értünk el – mondta Ákos, a többiekkel egyetértésben.

Pluszpontot a helyezésért

Ami a nyereményt illeti, összetett első helyezettként a csapat jogot kapott arra, hogy a következő versenyre ingyen nevezhessen. Továbbá egy teljes robotszettet nyert az iskola, oktatási segédanyagokkal és kiegészítő szenzorokkal.

A tagok okleveleket is kaptak, és a teljesítményük beszámít az egyetemi felvételijükbe pluszpontok formájában, ami tényleg meglepetés volt számukra, mert ezt csak utólag közölték velük a szervezők.

(A borítóképen: A sikeres miskolci csapat tagjainak csoportja – Ujvárosi Sándor, a felkészítő tanár, valamint Orosz Patrik, Tószegi Martin, Tercsák Patrik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában