Szent Katalin szobra

2021.01.04. 14:30

Szent Katalin testét angyalok vitték fel a hegyre

Szent Katalin a kórházak, a betegek és az elesettek védőszentje.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Szent Katalin napja alkalmából felújították Telkibányán Alexandriai Szent Katalin faragott szobrát, mely a Szent Katalin-kápolna és Ispotály Romkertben található. Kerékgyártó István lokálpatrióta saját költségén renoválta, majd védőfestékkel látta el, hogy még sokáig az ispotály dísze legyen, olvasható a település közösségi oldalán.

Védőszent

Alexandriai Szent Katalin ünnepét a keresztény egyház november 25-én, vértanúságának napján tartja. Szent Katalin a kórházak, a betegek, az elesettek védőszentje. A legenda szerint Kosztus ciprusi király leánya volt. Amikor hírét vette, hogy a császár üldözi a keresztényeket, Katalin védelmébe vette az üldözötteket. Vitába szállt a császárral is a keresztény tanítás igazáról. Hite miatt börtönbe került, ahol megkínozták, végül lefejezték. A legenda úgy tartja, hogy testét angyalok vitték a Sínai-hegyre, ahol tiszteletére kolostor épült.

Mivel a szentről szóló történet szerint utolsó imádságában a betegekért és haldoklókért is imádkozott, a késő középkorban sok kórház patrónájának tekintette. Telkibánya egyik kedvelt turistalátványossága a Szent Katalin-kápolna és Ispotály Romkert. Az 1367-ben alapított, de csak 1997-ben felfedezett, majd helyreállított Ispotály elsősorban az akkori városban élők lelki ápolásával foglalkozott, és mellette növelte a település rangját is.

A romkertben méltó helyett kapott Alexandriai Szent Katalin faragott szobra. Sajnos a fa nem bírta sokáig az időjárás viszontagságait, így csakhamar tönkrement. De a szobor ma már ismét felújítva és régi pompájában várja az idelátogatókat.

(A borítóképen: Ilyen volt és ilyen lett Szent Katalin szobra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában