levegőminőség

2021.01.13. 20:00

Szeles időben jobb a levegő

A szél és a csapadék enyhítheti a szálló por mértékét a völgyben a megragadó légrétegben.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Megyénkben a fekvése miatt könnyebben megragad a szálló por. A szeles, esős időjárás kedvezőbb, de a lakosságnak is kerülnie kellene a környezetszennyező tüzelőanyagok használatát.

– Térségünkben, mivel völgyben fekszik, az jellemző, hogy a felszín közeli légrétegek, amelyek a legtöbb szennyező anyagot tartalmazzák, kevésbé tudnak cserélődni – mondta Kovács Attila meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi miskolci főállomásának munkatársa. – Ezekbe a légrétegekbe szorul mindaz az égéstermék, amit kibocsátunk a közlekedés, a fűtés útján.

Januárban kisebb légszennyezettség várható, mint decemberben.

– A téli időszakban gyakran alakul ki olyan légköri helyzet, amikor a felszín közelében található légrétegben hidegebb a levegő, mint a 300-600 méteres szinten. Derült éjszakákon előfordul, hogy ez a légréteg csak néhány 10 méter vastag, és ebben dúsul föl mindaz a szennyezőanyag, amit a felszínről kibocsátunk. Ez a helyzet gyakran jár együtt ködös, párás idővel, ekkor általában 600-800 méter vastag az a réteg, amely nem mozdul a Kárpát-medence alján. Ebből a szálló port, illetve a füstöt csak a csapadék képes kimosni, vagy légmozgás, tehát szél hatására tud kitisztulni a levegő. Ha ez nem valósul meg, akár hetekig is megmaradhat a rossz levegő és gyarapodhatnak a szennyezőanyagok ebben a légrétegben. A következő napokban ködös idő nem valószínű, viszont kemény mínuszok jönnek. Lesz légmozgás is – magyarázta Kovács Attila.

A környezetkímélő fűtési megoldások hosszabb távon megtérülnek.

– A szilárd tüzelésű kályhákat, illetve az épületeket kellene korszerűbbé tenni – fejtette ki Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője. – Ez azonban legtöbbször hatalmas beruházás. Valószínűleg 2021-től lakásfelújítás keretében lehet majd állami támogatásra pályázni. A kályhacsere szintén több százezer forintos kiadás lehet, ahogy a régi kályhák ellenőrzése is pluszköltség. A szilárd tüzelőanyagok közül a száraz fa a legkevésbé szennyező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában