pályázat

2021.01.18. 13:30

Szakmai elismerést kapott az óvoda

Kincses Kultúróvoda címet kapott a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde.

Forrás: MÚ

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és Köznevelésért Felelős Államtitkársága által immár negyedik alkalommal meghirdetett pályázaton 2020-ban 170 intézmény vett részt, amelyek közül 29 óvoda számára ítélték oda a Kincses Kultúr­óvoda címet. A győztesek között van a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde is. A pályázatban azt értékelték, hogy az adott óvoda a mindennapi alaptevékenységeken, -feladatokon túl, hogyan tudja a gyerekek felé közvetíteni a magyar és helyi kultúrát, szokásokat. Mezőkövesd önkormányzati óvodája első ízben vett részt a pályázaton, amelyben nagy hangsúlyt kapott a matyó kultúra átörökítése is.

– Az anyagban egyrészt be kellett mutatnunk, hogy az óvodánk milyen kulturális intézményekkel áll kapcsolatban, és ezt a kapcsolatot, hogyan tudjuk átültetni az óvodai mindennapokba. Ide lehet sorolni egyebek mellett a Hadas városrészben tevékenykedő hímzőket, népművészeket, a zeneiskolát, a múzeumokat, akik jóvoltából az óvodában például különböző témájú kézműves-foglalkozásokat tartunk, vagy a zeneiskolások adnak koncertet. A pályázati anyag kitért a Mezőkövesden fellelhető népi mesterségekre és azok bemutatására az óvodában. Mindemellett az óvodában megtartott ünnepek, kulturális programok is helyet kaptak a benyújtott anyagban. Négy nagyobb rendezvényünket emeltük ki: a Márton-napi lámpás felvonulást, az adventi koszorúkészítést és vásárt, az óvodások – rendszerint idősek napján – viseletben előadott matyó táncát, valamint az úgynevezett Kis matyó közösség gyerekcsoport kézműves-foglalkozásait – mutatta be a pályamunkát Lázár Endréné óvodavezető.

A Kincses Kultúróvoda címet három évre kapta meg a mezőkövesdi óvoda, amely azt is jelenti, hogy az óvoda bekerült Magyarország különleges intézményeinek sorába. A cím mellé 1,3 millió forint pénzjutalmat és „Kincses Kultúróvoda” dísztáblát kapott az óvoda. Lázár Endréné elmondta, hogy az intézmény a pénzjutalom egyik felét gyermek matyó ruhák varratására, készítésére fordítja majd, a másik részét pedig a különböző rendezvények megtartásához szükséges technikai eszközök beszerzésére költi majd.

(A borítóképen: Rangos elismerést kaptak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában