Fejlesztés

2021.01.05. 14:30

Projektek parkolópályán

Három városépítő, városszépítő projekt közbeszerzése végződött sikertelenül.

Szaniszló Bálint

20200423 TISZAÚJVÁROS fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Városháza és a Dísz-tó környéke Tiszaújvárosban.

Fotó: ÉM

Az önkormányzat éves közbeszerzési tervének módosításáról szóló előterjesztések viszonylag gyakran szerepelnek a tiszaújvárosi képviselő-testületi ülések napirendjén. A katasztrófavédelemről szóló törvény alapján Tiszaújváros képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva 2020. december 17-én a testületi ülésre tervezett napirendi pontok közül többen is döntést hozott dr. Fülöp György polgármester.

Drága ajánlatok

Mint kiderült, a Szent István úti közterület rekonstrukciója érdekében elindított közbeszerzés sikertelen volt. Az ajánlattételi felhívást márciusban hét gazdasági szereplőnek küldte meg az önkormányzat, ám az ajánlatok ugyancsak márciusi bontásakor kiderült, hogy a hat beérkezett ajánlat mindegyike jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló fedezetet, ezért az eljárás eredménytelenül zárult. Az újabb, Szent István úti rekonstrukció Tiszaújvárosban elnevezésű eljárás hasonló sorsra jutott. Novemberben indult a Közterületi munkálatok Tiszaújvárosban néven futó eljárás, mely két részből áll. Az első a keleti-lakóövezeti telekkialakítást, a második a Szent István úti rekonstrukciót célozza meg. Ennél az eljárásnál az ajánlattételi felhívást az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren tették közzé, amely közvetlenül elérhető az érdeklődők számára. Ez az eljárástípus alkalmas lehet a beérkező ajánlatok növelésére. Eredetileg novemberben tervezték az ajánlatok bontását, ám a sorozatosan érkező műszaki jellegű kérdések miatt a határ­időt meghosszabbították.

Egy harmadik projekt el sem indult. A koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz gazdasági környezetben, illetve a bevezetett és bevezetni tervezett központi intézkedések a fejlesztési elképzeléseket is átírják. Ennek áldozata a sportcentrum előtti parkoló felújítása is, melyet újragondol az önkormányzat. Annál is inkább, mivel az Európai Unió 2021–2027-es költségvetési ciklusában új pályázati források válnak elérhetővé. Mivel a parkoló a sportturizmussal is összefüggésbe hozható, az önkormányzatnak szándékában áll erre a beruházásra pályázati forrást igénybe venni. Így ez a projekt komplexitását tekintve már túlmutat egy egyszerű közbeszerzésen, ezért – felülvizsgálva a korábbi döntést – idén nem indul közbeszerzési eljárás e témakörben.

(A borítóképen: A veszélyhelyzet idején a polgármester dönt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában