koronavírus

2021.01.05. 11:30

Óriási lépés a vírus elleni küzdelemben

Megkezdték az egészségügyi dolgozók oltását hétfőn Miskolcon, a megyei kórház Szentpéteri kapui oltópontján.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Csaknem ötezer kétfázisú vakcina érkezett a B.-A.-Z. megyei központi kórházba, amely közel két és fél ezer ember oltására alkalmas – derült ki a M1 televíziós csatorna hétfői híradásából. Elsőként a Semmelweis tagkórház Covid-intenzív osztályán dolgozókat oltották be, sorban azokat, akik aktívan részt vesznek a fertőzöttek ellátásában, majd a járványkórház valamennyi dolgozóját, ezt követően pedig a krónikus betegségben szenvedő és idős munkatársakat.

Az elsők között volt dr. Tóth István orvosigazgató-helyettes is, aki elmondta, nemcsak magát reméli így biztonságban, hanem a családját, környezetét is.

A dolgozók december közepétől regisztrálhattak egy elektronikus felületen egy kérdőív kitöltésével, de most is folyamatosan jelentkezhetnek. Előre meghatározott időpontra, percre pontosan érkeznek az oltópontra, de a beadást követően harminc percig maradniuk kell, hogy megbizonyosodjanak róla, minden rendben van, mielőtt távoznak. Az oltóanyagot szigorú követelmények között kell szállítani és tárolni, mielőtt beadják a páciensnek. A vakcina biztonságáról szóló tájékoztatás elérhető az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján.

Eddig nyolcvanezer adag vakcina érkezett hazánkba. A Pfizer vakcinája a második oltástól számítva egy hét után fejti ki hatását, tehát egy hónap után nyújt védettséget a koronavírus ellen.

Megyénkben egyébként csökkent a fertőzöttek száma, vasárnap 44 emberről derült ki, hogy elkapta a vírust. Márciustól számolva a fertőzöttek száma 18651.

(A borítóképen: Elkezdődött az oltás a megyei kórházban is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában