civilek napja

2021.01.29. 13:00

Online ünnepelnek a civilek

Másként köszöntik idén február 1-jén a civilek napját.

Civilek takarították a pécsi Balokánylieget

Forrás: MW

Fotó: Dunántúli

A civilek napját minden év február 1-én ünnepeljük. E napon a polgárok önszerveződése, valamint a civil szervezetek által az emberek és közösségek érdekében végzett szolgálata előtt tisztelgünk.Az alapítványok, egyesületek munkájával naponta találkozunk, az általuk végzett szolgálat hasznát is naponta érzékeljük. Legfeljebb nem gondoljuk át, hogy kik állnak az iskolai kirándulások, a települési ünnepek, a jótékonysági kezdeményezések, a sportolási, kulturális, szabadidős lehetőségek mögött. Gyakran a civilek munkája által fordulnak jobbra az emberi sorsok és válik élhetőbbé a világunk.

Az állam támogatja őket

Az állam többek között a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatain keresztül támogatja a civil szervezetek működését, közösségi munkáját. A NEA pályázati kerete ebben az évben közel 8,5 milliárd forint. A pályázóknak pedig jó hír, hogy legkésőbb február közepéig megszületnek a döntések az idei évre benyújtott pályázatokról. Ennek kapcsán azonban meg kell jegyzeni, hogy a 2021. évi támogatások felhasználása fokozottabb figyelmet igényel. A veszélyhelyzet számos civil program megvalósítását tette lehetetlenné, ezért a szervezetek az előző évben támogatott programok megvalósítására is haladékot kaptak a támogató szervezetektől. Tehát oda kell majd figyelni, mit és hogyan teljesítenek, számolnak el.

A pénzügyi támogatás mellett segítséget jelent az is, hogy a civil szervezetek ingyenesen juthatnak információs, tanácsadási és képzési szolgáltatásokhoz. A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságával együttműködő Civil Közösségi Szolgáltató Központok (Civil Központ) szolgáltatásai révén a szervezetek könnyebben tudnak eleget tenni a jogi, számviteli, adminisztrációs kötelezettségeiknek, illetve forrásokat, partnereket találhatnak a kezdeményezéseikhez.

Összefogják a megyét

Megyénkben 2015 óta az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) birtokolja a civil közösségi szolgáltatóközpont címet, a szervezetek és a velük kapcsolatba kerülő vállalkozások, intézmények számára segítséget nyújtva. Az elmúlt időszak kapcsán igyekeztek biztos pontként jelen lenni a szervezetek életében. Ezért gyakran az országban is elsőként adtak közre olyan információkat és segédleteket, amelyek által a szervezetek a veszélyhelyzet idején is meg tudták őrizni működőképességüket.

Apró, de fontos ügyek

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 3900 (csak Miskolcon 1061) egyesület, alapítvány, szövetség működik. Ezek között vannak olyanok, amelyek látszólag apró, de azért fontos ügyekkel foglalkoznak. Illetve vannak olyanok is, amelyek munkája sokak életminőségén javít. Közös vonásuk azonban, hogy annak mértékében tudnak kiteljesedni, amennyire képesek bizalmat építeni a polgárok és az őket befogadó szűkebb és tágabb közösség irányában.

Az elnyert bizalom tükröződik vissza az adományokban, az szja 1 százalékának felajánlásaiban, és természetesen annak a több ezer önkéntes segítőnek a tevékenységében is, akik civil szervezetek „szárnyai alatt” munkálkodnak. Idén a pandémia miatt nem tudják a szokásos módon megünnepelni február 1-jét, ezt a jeles napot. A helyzethez alkalmazkodva elsősorban online bejelentkezéseket, kerekasztal-beszélgetéseket terveznek.

(A borítóképen: A közösségi terek szebbé tételében is sokat tesznek a civil szervezetek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában