digitális oktatás

2021.01.04. 15:30

Negyven diák kapott laptopot

A Szerencsi SZC iskoláiban tanuló diákok már karácsony előtt ajándékot kaptak.

Novák Krisztina

20200930 Pécs 95 diák kapott laptopot az ország négy pontján, a Tanítsunk Magyarországért program keretében. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Forrás: ÉM

Fotó: Löffler Péter

A tavaszi digitális oktatás sok családban nehézséget okozott, mert nem állt a diákok rendelkezésére asztali számítógép vagy laptop. November 12-e óta ismét otthonról tanulnak a középiskolások. Sokaknak még mindig a mobiltelefon az egyetlen eszköz, amivel csatlakozni tudnak az online oktatáshoz.

A szakképzésben tanulnak

Az idén 25 éves Cisco Magyarország ötlete nyomán a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda (HTTP) Alapítvány eszközpályázatot hirdetett a Szerencsi, Nyíregyházi és a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum iskoláiban tanulók részére. A támogatás célja a hátrányos helyzetű gyermekek beintegrálása a digitális oktatásba. A sikeres pályázatok eredményeképpen negyven tanuló kapott laptopot a Szerencsi Szakképzési Centrum iskoláiban tanulók közül. Az ünnepélyes átadásra karácsony előtt került sor.

Az átadóesemény központi helyszíne Szerencsen, a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben volt, ahol a Szerencsi SZC Encsi Aba Sámuel Szakképző Iskola öt nyertes diákja volt jelen. A centrum további hat intézménye, valamint a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Webex Boardon keresztül, online csatlakozott az átadóhoz. A rendezvényen Bukta Márta, a Szerencsi SZC főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a résztvevők megtekintették az alkalomra készített verses videó-összeállítást.

Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke beszédében a digitális eszközök fontosságáról beszélt. Arról, hogy olyan gépek álljanak a diákok rendelkezésére, amelyek nemcsak az intézményekben, hanem otthon is segítik

a munkájukat. Lényeges, hogy valóban biztosítottak legyenek azok a lehetőségek, amelyekre ahhoz van szükség, hogy valaki a szakmájának a mestere legyen.

– Köszönetemet fejezem ki azért a segítségért, amit a HTTP Alapítványon keresztül azok a vállalkozások nyújtottak, amik támogatták ezt a pályázatot és a szakképzés ügyét. Együtt teszünk azért, hogy a jövőre valóban felkészültek legyünk – mondta dr. Magyar Zita.

Közel 20 IT-cég, kezdeményezőként pedig a Cisco Magyarország is a program mellé állt. Dalos Ottó, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, a HTTP Alapítványon keresztül több mint húsz éve jó kapcsolatban vannak az iskolákkal. Hangsúlyozta: büszke arra, hogy ilyen sok oktatási intézményben tudtak segíteni a gyerekeknek.

Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte, hogy a digitális oktatáshoz nagyon sok minden szükséges, de legfontosabb az eszköz és a technika.

– A tavaszi időszakban azt láttuk, hogy ez a technika sok helyen nincs meg. Főként a hátrányos helyzetű régiókban, ahol több olyan család él, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy technikai eszközöket, tabletet, laptopot vásároljanak a gyerekeknek. A mai napot is hozzászámolva, ez idáig 217 laptopot tudunk átadni rászoruló diákoknak. Bízom benne, hogy ezen az úton tovább tudunk menni, és újabb cégek fognak csatlakozni a kezdeményezéshez – osztotta meg gondolatait Sisák Zoltán. Ezt követően Rubi Zsoltné, a Szerencsi SZC kancellárja és Sisák Zoltán átadták a laptopokat a diákoknak. Az esemény zárásaként az online jelen lévő iskolák körkapcsolás során fejezték ki hálájukat.

(A borítóképen: A laptop ma már fontos eszköze az oktatásnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában