Oktatás

2021.01.15. 11:30

Most egy kicsit könnyebb központira számítanak

A tavaszi online oktatás nehezítette a nyolcadikosok felkészülését.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Közeledik a középiskolai központi írásbeli napja, a nyolcadikosok már javában készülnek a nagy próbatételre. Azonban nemcsak ők, hanem azok a fiatalabb diákok is, akik 6 vagy 8 osztályos gimnáziumi képzésre szeretnének bejutni. Az írásbelit az idén január 23-án, délelőtt 10 órától tartják, a diákoknak matematikából és magyarból kell bizonyítaniuk. Nem minden középiskola szervez írásbeli felvételit, de a gimnáziumok és a technikumok nagy része igen. Az idén természetesen a járvány miatt a szigorú biztonsági előírásokra is ügyelni kell.

A Miskolc-Szirmai Református Általános Iskolában is szorgalmasan készülnek a nyolcadikosok a megméretésre. Hegyesi Károly igazgatótól megtudtuk, egy nyolcadikos osztályuk van. A pedagógusok tapasztalata az, hogy egyre többen választanak valamilyen szakmát adó intézményt. Bár a gyerekek többsége gimnáziumi továbbtanulásban gondolkodik, de egyre többen, második és harmadik helyen szakképző intézményt jelölnek meg, és nő a száma azoknak, akik első helyre teszik a szakmát adó iskolát.

Be kellett pótolni

- Mi is izgalommal várjuk,, hogy mi lesz az írásbeli felvételin. A pandémiás időszak nem könnyítette meg a tanulók felkészítését és felkészülését. A mostani tanévben sok idő ment el azzal, hogy a tanárok bepótolják a távoktatás miatt kimaradt tananyagrészeket, vagy amelyeket nem lehetett megfelelően elsajátíttatni az online módszerrel. Arra számítok, hogy emiatt talán picivel könnyebb és gyermekközpontúbb lesz az írásbeli, mint az elmúlt években volt. Erre persze nincs garancia. A középiskolák egy része online felkészítőket hirdetett, erre a gyerekek egy része jelentkezett is. Az iskolánk szintén szervezett felkészítő szakköröket, órákat magyarból és matematikából. Természetesen mi is nagy izgalommal várjuk a központi írásbelit, ugyanúgy, ahogy a gyerekek, hiszen ez objektív mérőeszköz, ami által mi is visszajelzést kapunk arról, hogy milyen munkát végeztünk – tette hozzá az igazgató.

Számít a rutin

Érdeklődtünk az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskolában is, ahol Gyuricza Ivett igazgatótól megtudtuk, 3 nyolcadikos osztályuk van, és a gyerekek 70 százaléka ír majd központi írásbeli felvételit. Könnyebbséget jelent számukra, hogy az encsi gimnáziumban írhatják meg mindannyian.

- Az iskolánk biztosítja a gyerekeknek a felvételi előkészítő foglalkozásokat matematikából és magyarból. Ezekre nagy az érdeklődés, járnak a gyerekek szorgalmasan, hiszen tudják, hogy a feladatmegoldási rutin sokat számít. A pedagógusok megismertetik velük az elmúlt évek feladatsorait, és sokat gyakorolnak – jelezte az igazgató.

Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy amióta nincsenek továbbtanulási kis füzetek, a szülők gyakrabban kérnek segítséget az iskolától és az osztályfőnököktől. A jelentkezési lapokat nem egyszerű kitölteni, különböző kódokat kell beírni, és aki még soha nem töltött ki ilyen lapot, kérdései merülhetnek fel.

Pályaválasztás

- A járvány miatt most nem tudunk szülői értekezletet szervezni, de az internetes felületeken folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a szülőkkel, akik egyébként a pályaválasztással kapcsolatban is kikérik a pedagógusok véleményét. A pályaorientációt mi is sokrétűen segítjük. A gyerekek önismereti tréningeken vesznek részt, teszteket, kérdőíveket töltöttek ki, és sokat segítenek a partnerintézmények is: az Encsi Egészségfejlesztési Iroda, valamint a helyi szakszolgálat munkatársai. Jártak nálunk a különböző középiskolák képviselői, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának munkatársai, és sok más külsős szakértővel is felvettük a kapcsolatot, akik segítik a pályaorientációt. A gyerekek már 7. osztálytól részt vesznek a pályaválasztási előadásokon, számukra ez kapaszkodót jelent. Tisztában lesznek azzal, hogy mit tudnak, és annak megfelelően melyik iskola lenne számukra a legmegfelelőbb. Persze minden évben előfordul, hogy nem születik reális döntés, mert a gyerek gimnáziumba szeretne menni, miközben bukdácsol, de ilyenkor a szülőket személyesen győzzük meg. Azt javasoljuk, hogy első helyre írják be azt, amit a gyerek nagyon szeretne, de második vagy harmadik helyre azt az iskolát is, ahová reális esélye van bekerülni – magyarázta az igazgató.

Hozzátette: nyolcadikos diákjaik jelentős része érettségit adó iskolát választ, gimnáziumot vagy technikumot. Aki pedig csak szakmát adó intézményben szeretne továbbtanulni, általában az Encsi Aba Sámuel Szakképző Iskolában folytatja a tanulást.

A Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola diákjait is megkérdeztük, hogyan készülnek az írásbeli felvételire.


Mátyás Zsófia

Az Avasi Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni, biológia tagozaton. Az előző évi írásbeli feladatlapokat kinyomtattuk, és otthon azokat oldom meg. A matektól egy kicsit jobban félek, de azért megoldhatóak a feladatok, a magyar azonban jól megy. Az általános iskolában szervezett felkészítő órák is sokat segítenek.

 

Illés Tamara

Magyar-angol tagozatra szeretnék bejutni az Avasi Gimnáziumba. Apukám kinyomtatta az előző évek feladatlapjai, azokon gyakorlok, és van egy felkészítő könyvem is. A gimnázium nem indított felkészítőt, de az iskolám igen. Matekból a szövegesek és az egyenletek nehezek, de otthon 34 pontosra meg tudtam oldani.


Ilyen lesz a felvételi

A nyolcadikosok minden évben központi írásbelin adnak számot tudásukról, melynek eredménye nagyban befolyásolja a középiskolai továbbtanulásukat. Az egyenként 45 perces központi írásbeli vizsga magyar nyelvből és matematikából január 23-án lesz. Abban az esetben, ha valaki alapos ok miatt nem tud ezen részt venni, pótlólag is megírhatja január 28-án, illetve február 5-én.

Óvintézkedések a felvételin

  • Az intézmények bejáratánál lázat mérnek
  • A szülők csak a bejáratig kísérhetik gyermekeiket
  • A közösségi terekben mindenkinek kötelező maszkot viselni
  • Az épületbe több kézfertőtlenítő is rendelkezésre áll majd, melyeket folyamatosan ellenőriznek és újratöltenek
  • A vizsga alatt egy teremben maximum 10 fő tartózkodhat, a padok között pedig meg kell lennie a másfél méteres védőtávolságnak
  • A tanulóknak tilos egymással megosztaniuk eszközeiket
  • Az iskolákban tilos a csoportosulás
  • A teszteket a javítás előtt 48 óráig elzárják
  • (A borítóképen: Mátyás Zsófia és Illés Tamara)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában