Covid-19

2021.01.18. 18:30

Más lesz a járvány nemzedéke

Nemzedékek „nőhetnek” ki a koronavírus-járvány hosszú távú hatásaiból.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Egy elveszett generáció lehetőségéről írt a 2020-as gyermekek világnapján az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja: a járvány hosszú távú, gyermekek életére kiható következményeire hívta fel a figyelmet.

Egy generáció van veszélyben

A betegség csak a járvány csúcsát képezi – az UNICEF a közvetett hatások jelentőségére hívja fel a figyelmet. Hangsúlyozzák: minél tovább tart a válság, annál mélyebb hatása lesz a gyermekek iskolázására, egészségére, táplálkozására és jóllétére. Úgy összegzik: egy egész generáció veszélyben van. Az UNICEF által összeállított az ENSZ tagállamainak szóló program egyébként éppen azért született meg, hogy az úgynevezett Covid-generáció és a többi generáció között ne alakuljon ki egy éles szakadék.

Az úgynevezett Z generáció – vagyis a körülbelül 1995 és 2010 között születettek – nyomdokaiba léphet a Covid-, vagy röviden C generáció, állítja az amerikai Business Insider, a Bank of America kutatása alapján. Ők most azok a csecsemők, akik több kulcsfontosságú pontban térnek el az előző nemzedékektől: például abban, hogy nem fognak emlékezni a járvány megpróbáltatásaira. Ez a generáció lesz az egyetlen a kutatás szerint, mely a problémamegoldást pénzbeli juttatásokon és ingyen kormányzati pénzeken keresztül fogja látni. Ez pedig megalapozhatja egyrészt az általános alapjövedelem bevezetését és az általános egészségügyi ellátásra való áttérést is.

A kutatók úgy látják: eltérő lesz a C generáció tagjainak interakciója. Elképzelhető, hogy idegenné fog válni a számunkra az ölelkezés, sokkal inkább elfogadottabb lesz a virtuális jelenlét egy-egy eseményen vagy tanórákon. És azt már most is látjuk, nemcsak a kutatók, hogy ennek a generáció­nak az életében elengedhetetlen elem a technológia és a virtuális világ – a személyre szabott tanításon keresztül az online ételrendelésig.

Egy-egy világesemény hatására megváltozik az emberek rálátása a világra, a múltra és a jövőre, ez pedig kihat arra, hogy hogyan vállalnak kockázatokat és hozzák meg a döntéseiket, állítják nemzetközi szakértők hozzátéve: a Covid–19 idején születettek vagy az egészen kis gyermekek nem fogják viselni a járvány terheit úgy, ahogy például a „szüleik” a Z generáció.

– Azt biztosan tudjuk, hogy az úgynevezett Covid-generáció a koronavírus-járványról a történelemkönyvekből fog tanulni – foglalják össze a kutatók.

(A borítóképen: Ezt az üdvözlési formát is a koronavírus-járvány hívta életre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában