Covid-19

2021.01.23. 09:00

Legyőzte a vírust 105 évesen

A koronavírus-tesztje pozitív lett, de tünetmentesen vészelte át Magdus néni a fertőzést.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Varga Pálné Magdus néni március 5-én lesz 106 éves. Hat hete pozitív lett a koronavírus-tesztje, emiatt az idősek otthonában, ahol él, már a legrosszabbra gondoltak. Az üknagymama szervezete azonban erősnek bizonyult, és tünetmentesen vészelte át a fertőzést. Minderről lánya, Laczkó Emilné Magdolna mesél az Északnak.

Megtudtuk, Magdus néni forrói születésű, de ma már a Tiszáninneni Református Egyházkerület Encsi Idősek Otthonában tölti napjait. A legnagyobb bánata, hogy nem kelhet fel az ágyból, és nem sétálgathat egy kicsit, úgy, mint néhány hónappal ezelőtt. Azonban a nótás jókedve nem hagyta el. Sokat mesél lányainak a régi időkről, a háborúról, amikor ugyanolyan súlyos betegségek és járványok tizedelték az embereket, mint most. Karácsonykor pedig végig­énekelte az összes karácsonyi dalt, amit csak ismert.

Kórházban volt

- Ősszel megijedtünk egy kicsit, mert édesanyám majd’ megfulladt, kézzel szedték ki torkából az ételt – idézi fel a korábbi eseményeket Magdus néni lánya, Magdolna. – Bevitték a kórházba, de csak egy napot töltött ott, mert kértem, hogy engedjék vissza az otthonba, hiszen ő még soha életében nem volt kórházban, és az nagyon megviselte. Vissza is engedték, majd amikor elmentem hozzá látogatóba, megsimogattam, hosszasan beszélgettem vele, bátorítottam, hogy nem lesz semmi baj. És így is lett. Az édesanyám rendbe jött, igaz, a fizikai állapota gyengült, és azóta csak pépes ételeket ehet. Nem sokkal ez­után jött a pozitív teszt. Megint megijedtünk, hogyan vészeli át a vírust az éppen lábadozó édesanyám, de szerencsére ezzel is megbirkózott. Minden héten viszek neki csomagot, beszélgetünk, szívesen idézi fel a régmúlt történéseit. Telefonon is hívom mindennap. Azt meséli, hogy van egy nagyon aranyos gondozónő, akik ugyanúgy szeret énekelni, mint ő. Hol az édesanyám zendít rá egy nótára, hol a nővérke, aztán együtt nótáznak – mesélte Magdolna.

Hozzátette: az otthonban már oltották az időseket és a dolgozókat, de az édesanyját csak később fogják, mivel ő nemrég esett át a fertőzésen.

– Bár most látogatási tilalom van, de nagyon szeretném az én vidám és erős édesanyámat a 106. születésnapján legalább egy csokor virággal és egy kis tortával felköszönteni – árulta el kívánságát Magdolna.

Magdus néni fiatal korában a mezőgazdaságban dolgozott, a téeszben tyúkokkal és tehenekkel foglalkozott, de mint korábban mesélte, kapálni is sokat kellett. Otthon is volt munka bőven, hiszen hat gyermeke született, két fiú és négy lány. Ma már csak a lányok élnek. Azonban a jókedve soha nem hagyta el, szeretett bálokba járni, táncolni, énekelni, színdarabokban szerepelni, viccelődni. Ma már 13 unokája, 23 dédunokája és 14 ükunokája van.

(A borítóképen: A fotó Varga Pálné 105. születésnapján készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában