koronavírus

2021.01.06. 11:30

Folyamatosan jön a vakcina

Várhatóan néhány hét múlva elérhetővé válik a megyében a védőoltás azoknak is, akik nem az egészségügyben dolgoznak.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

December 30-án kezdték meg a vakcinák kiszállítását a megyei központi kórházba, majd január 5-én érkezett egy újabb adag. Jelenleg csaknem négyezer ember oltására elegendő oltóanyaggal rendelkeznek, és a kiszállítás folyamatos – tudtuk meg dr. Révész Jánostól, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójától.

Van oltási tervük

A kórháznak van saját oltási terve, a magas kockázatú csoportoktól – például a Covid-ellátásban dolgozók – haladnak az alacsonyabb kockázatúak felé. Ennek megfelelően elsőként a járványközpont lélegeztetési központjában dolgozók kapták meg a védőoltást, ezt követően a tüdőgyógyászat dolgozói, a Covid-ambulancia munkatársai, majd a járványkórház összes munkatársa. Ezután térnek át a többi telephely dolgozóinak oltására, ahol szintén oltási sorrend szerint haladnak. A dolgozók oltását a lehető leghamarabb be akarják fejezni, ezért szombaton és vasárnap is oltani fognak. A hét végéig a kórház összes dolgozóját – aki önkéntesen jelentkezett – beoltják. Jövő héttől a megyében található többi – nem fekvőbeteg-ellátó – intézmény egészségügyi dolgozóit oltják majd. Tehát az alapellátásban feladatot ellátó háziorvosokat, a szakrendelőkben dolgozókat, védőnőket, mentősöket, fogorvosokat, gyógyszerészeket. Számukra új oltópontot is kialakítanak. Az oltóanyag utánpótlásáról folyamatosan gondoskodnak, ez nem okozhat fennakadást. Akik már túl vannak az első oltáson, azoknak 21 nap elteltével javasolt a második adag vakcina beadása. Aki az elsőt megkapta, annak az emlékeztető oltáshoz szükséges oltóanyag-mennyiséget automatikusan félreteszik. Nem fordulhat elő, hogy aki megkapta az első részét az oltásnak, az ellátási okokból ne kapja meg a másodikat – mondta a főigazgató.

Közös felelősség

Két fő szempontot emelt ki a főigazgató azzal kapcsolatban, hogy miért oltassuk be magunkat. Az egyik az etikus magatartás. Ugyanis ennek a járványnak csak akkor tudunk véget vetni, ha az átoltottság magas lesz a társadalmon belül. Tehát egyrészt ez egy társadalmi kötelezettség. Másrészt a családunkban, saját környezetünkben aki nincs beoltva, potenciális fertőzésveszélyt jelent. A közvetlen környezetünket védjük azzal, ha az oltást magunkévá tesszük – fogalmazott a főigazgató. Az egészségügyi dolgozók átoltásához megközelítőleg két hétre van szükség, utána jöhet az oltási sorrendben a lakosság többi tagja.

Az oltóanyag biztonságosságáról szólva jó azt tudni, hogy immár elérhető magyar nyelven is a törzskönyvezési dokumentáció, elolvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján. A dokumentációból kiderül, hogy az oltóanyag hatékonysága minden korcsoportban, minden populációban kilencven százalék fölötti volt. A mellékhatások aránya rendkívül csekély. A fejlesztés időszakában több tízezer embert vontak be a gyógyszer kipróbálására. A piacra jutást követően már több mint négymillió embert oltottak be ezzel a hatóanyaggal. Eddig a gyakorlati tapasztalatok is igen jók – tette hozzá a főigazgató. Így már nem csak elméleti síkon meggyőzőek az eredmények.

Enyhülésre várva

A hatvanszázalékos átoltottság az a kritikus matematikai szint, amit el kellene érni első körben. Ezzel egy időben az is látszik, hogy a megbetegedések száma egyre kevesebb, így az egészségügy terhelése is csökkent. Ez az állapot – amennyiben a jelenlegi védekezési intézkedéseket fenntartják – jól tartható. Ha ezen tovább szeretnénk javítani, ahhoz az kell, hogy az átoltottság magas szintet érjen el. Hogy ez mikorra történik meg, annak időpontját felelősségteljesen előre megjósolni nem lehet. Az egészségügyi dolgozók jelentős része belátja az oltás szükségességét, ezért is jelentkeztek nagy számban. Természetesen vannak olyanok, akik nem olthatóak valamilyen speciális betegségből adódóan, illetve vannak olyanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, ezért ők egy ideig nem olthatóak. Akik viszont egészségesek, és nincs az oltásnak ellenjavallata, azok döntő többsége egyértelműen oltáspárti – fejtette ki dr. Révész János.

(A borítóképen: Hétfőn kezdődött el az egészségügyi dolgozók oltása a megyei kórházban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában