Projektek

2021.01.07. 13:00

Beruházás beruházást követ Szendrőn

Tucatnyi beruházás ad feladatokat Szendrőben, ami persze édes teher az önkormányzatnak.

Horváth Imre

Fotó: Kozma István

Bőven van folyamatban lévő vagy megvalósítás előtt álló projekt Szendrő városában, így akad feladata a tavaly szeptemberben, időközi választáson megválasztott polgármesternek, Szaniszló Jánosnak. Persze a munka nem új számára, hiszen 2006 és 2013 között már vezette a várost, míg az elmúlt években a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője volt.

Turisztikai fejlesztések

Így adta magát az első kérdés, amelyet december közepi látogatásunkkor feltettünk: miért döntött úgy, hogy visszatér a polgármesteri székbe?

– Miután a 2019-ben megválasztott polgármester lemondott és időközi választást kellett tartani, egy kissé bizonytalan helyzet állt elő. Engem pedig közben folyamatosan kerestek az emberek, szervezetek, mint a Szendrő Jövőjéért Egyesület, és kérték, hogy induljak el. Végül úgy döntöttem, hogy a városért és a lakóiért érdemes megpróbálni, így rászántam magam. A választás során és azóta is nagyon érzem a bizalmat az emberek részéről, amit igyekszem megszolgálni – mondta Szaniszló János.

A város számtalan beruházásának egy jó része a turizmusra van felfűzve, a projektjük neve a „Végre vár”, amely nem meglepő, hiszen az idők folyamán több erődítmény is állt a településen. Ehhez három elem kapcsolódik, a várkilátónál egy fogadókapu, fogadópont kialakítása történt meg, elkészült egy közösségi ház, bemutatóközpont, ahol az összes eddigi szendrői várral kapcsolatos bemutatók tekinthetők meg, egy kávézóval kiegészítve. Illetve a szabadidőparkban épült egy nagyon látványos kalandpark, amelynek része az egykori szendrői Felső-várnak a kicsinyített, bejárható mása.

– A másik kiemelt projektünk a Zöld város program. A városoknak a TOP-on belül barnamezős és zöldfejlesztésekre volt lehetőségük pályázni. Ebben is több elem van, az egyik egy sétány, ami a hivatal mellett épült ki, a másik a Petőfi téren egy stációkert, amely már a befejezésénél tart, illetve egy szabadidőpark a sporttelep mellett, ami játszóteret és sporteszközöket foglal magában. Érdekeltek vagyunk a Magyar falu programban is, hiszen Szendrő lakosságszáma ötezer fő alatt van. Ebben jellemzően infrastrukturális beruházások vannak, útfelújítás is szerepelt benne, emellett folyamatban van közterület-karbantartó géppark vásárlása 11 millió forintos nagyságrendben – magyarázta a polgármester.

Százmilliók az oktatásba

Egy energetikai modul keretében a polgármesteri hivatal épületének a teljes hőszigetelése, nyílászárócseréje valósult meg geotermikus plafonfűtéssel. Ugyanilyen rendszer épül ki az idősek átmeneti gondozóházában is hamarosan. De nyertek a „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében hárommillió forintot illegális hulladéklerakók felszámolására is, amelyet február végén fejeznek majd be.

A közhasznú foglalkoztatásban 2021-ben kétszáz főt meghaladó létszámmal szerepelnek majd, amelynek része mezőgazdasági program növénytermesztéssel, amelyhez konzervfeldolgozás is tartozik, illetve kisebb részben állattenyésztés. De ennek keretében végzik a vízfolyások tisztítását, belvízrendezést és a városüzemeltetést, de tartalmaz út- és járdafelújítást is.

A tankerület és az egyházak is fejlesztik az oktatási intézményeket a városban. Az általános iskola 330 millió forintból újul meg és bővül. Szintén fejlődik a református iskola tornacsarnokkal, konyhával. Illetve az óvodát üzemeltető katolikus egyház is 200 milliós nagyságrendű fejlesztést hajthat végre hamarosan.

A korábban leégett tornacsarnok bontása megtörtént, a terület előkészítés alatt van. Kapott a város kormányzati támogatást, illetve a tankerület által kötött biztosítás keretében is jelentős összeg érkezik. A tervek már készen vannak, egy szabvány kézilabdapályát befogadó épület valósulhat meg, 250 fős lelátóval és a kiszolgálóépületekkel. Készül a költségvetése, és egy feltételes közbeszerzési eljárást is terveznek meghirdetni.

Munkahelyteremtés

– Szintén új projekt 2021-re az ipari terület kialakítása, amely 600 millió forintot meghaladó projekt. Ez 3,8 hektáros területen teljes infra­struktúra kiépítését és három üzemcsarnok építését tartalmazza. Már elindult a terület előkészítése is, a tervek és engedélyek megvannak. A barnamezős területeken belül a belvárosban a szolgáltatóház felújítása is megvalósulhat kereskedelmi központként kétszázmillió forint feletti költségvetéssel. Ennek köszönhetően pedig a belváros is jelentősen megújulhat – tette hozzá Szaniszló János.

(A borítóképen: A Felső-vár pontos mása már bejárható a kalandparkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában