Interjú: Hubay Györggyel

2021.01.11. 11:30

A támogatásoknak csak szemlélője Veres Pál, Miskolc polgármestere

A városvezetés sajátságos kommunikációjáról is beszélt az Észak-Magyarországnak Hubay György kormánypárti országgyűlési képviselő.

Nyikes Zita

Fotó: Vajda János

Több mint 10 milliárd forint kormányzati támogatás érkezett az év végén Miskolcra. A szubvencióról Veres Pál és csapata azt kezdte kommunikálni, mintha mindez a mostani városvezetés érdeme lenne. Mindez azonban nem igaz Hubay György fideszes országgyűlési képviselő szerint, aki úgy látja, hogy az elmúlt másfél év semmittevéséért, megszorításaiért Veres Pálnak és a szivárványkoalíció tagjainak kellene bocsánatot kérniük a miskolciaktól.

Mit jelent az elmúlt hetekben kapott kormányzati támogatás Miskolcnak?

A legfontosabbat: azt, hogy a kormánynak fontos Miskolc. Tehát, ha finoman akarok fogalmazni, akkor azt mondom, nem igazak azok a baloldali állítások, hogy a kormány elvon és megbünteti a nem jobboldali városokat. Erőteljesebben szólva pedig azt, hogy a balliberális oldal folyamatosan manipulál, megtéveszt, és a saját szakmaiatlan problémakezelését a kormányra akarja tolni. A múlt év decemberére beértek azok a projektek, amelyeket még az előző, Fidesz–KDNP vezette város indított útjára. Gondolok például a miskolctapolcai négy évszakos fürdőfejlesztésre, amelynek üzemeltetésére 700 millió forintot kapott a város. Nem mellesleg a projekt megvalósulására korábban már 12,7 milliárd forintot biztosított a kormány. A Diósgyőri vár fejlesztésére pedig 10,2 milliárd érkezett december végén. Ha ezekhez még hozzáveszem a Herman Ottó Múzeum bővítésére, a Bogáncs utca felújítására, továbbá a Mesevár Óvoda felújítására decemberben kapott – összességében – 376 millió forintot, akkor 11 milliárd forintról beszélünk.

Decemberben 11 milliárd forint kormányzati támogatást kapott Miskolc – Hubay György

A Diósgyőri vár eddig is rengeteg látogatót vonzott: 2014 és 2019 között a látogatók száma megötszöröződött. Hova lehet még bővülni?

Hatalmas lehetőség a vár fejlesztése, hiszen az előttünk álló második ütem nagyságrendekkel nagyobb lesz az elsőnél. Nemcsak egy historizáló rekonstrukció építészeti eredményét fogjuk látni, hanem egy modern termék jelenik majd meg a turisztikai piacon. És ha elgondoljuk azt, hogy Miskolc a Mátra–Bükk turisztikai térség része, amelyben az Egri vár a történelmi, irodalmi ismertsége okán jobban pozicionált, akkor elengedhetetlen, hogy Miskolc olyan turisztikai terméket kínáljon, ami egyedülálló. A vár körül létrejövő vizes­árokban majd csónakázni is lehet. Mindezek alapján a látogatók számában ugrásszerű növekedés várható. Alig félórás autóútra vagyunk Tokajtól és Zempléntől, amely régió – szintén kormányzati támogatással – fejlődni fog. Megépül a Miskolc–Kassa autóút, a 37-es főút a Zemplén felé. Olyan infrastrukturális csomópontba kerül Miskolc, hogy ezekkel a most induló fejlesztésekkel összességében is teljesebbé válik a város turisztikai kínálata: egy nap fürdőzés, egy tartalmas várprogram, majd lenyűgöző élmények a Herman Ottó múzeumban – hiszen a XX. század egyedi képgyűjteménye, a Kövesi-gyűjtemény páratlan gazdagságban mutatja be a magyar festészet kiválóságainak alkotásait – jelentősen megnövelik majd a megyeszékhely vonz­erejét, és így az idelátogatók által elköltött pénzek és eltöltött vendégéjszakák számát. Mi, jobboldali miskolci politikusok nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a városnak minden adottsága megvan a további fejlesztésekhez, hiszen rendkívül gazdag természeti, építészeti és kulturális értékeket örököltünk. Most már csak a helyi önkormányzatnak kell felnőnie a feladathoz.

A Diósgyőri vár kapcsán pengeváltás zajlott a politikai felek között. Kinek köszönhető a továbblépés?

Veres Pál és a baloldali városvezetés már több mint egy éve vezeti Miskolcot, de azóta semmi mást nem csinál, csak leplezendő szakmai alkalmatlanságukat, állandóan visszamutogat a korábbi fideszes városvezetésre ahelyett, hogy vezetné a várost. Az önkormányzati újságban gyakran ecsetelik, hogy milyen emberfeletti szakmai egyeztetéseket végeztek el annak érdekében például, hogy a Diósgyőri vár felújításának következő üteme megvalósuljon. A valóság azonban teljesen más.

Miért, mi az igazság?

A Diósgyőri vár második üteme Kriza Ákos fideszes polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök megállapodása alapján részben uniós, részben a Modern Városok Program finanszírozásában indult útjára 2017-ben. A 1,5 milliárd EU-s forrás mellé a kormány 5,5 milliárdot különített el. 2018-ban a vár teljes újratervezésének dokumentációja és a kiviteli, engedélyezési tervek elkészültek. Kiírásra került a közbeszerzés, ám világossá vált, hogy eredeti, csodálatos állapotára visszaépíteni Nagy Lajos király várát 7 milliárd forintból nem lehet.

Az előző, fideszes városvezetés ugyanakkor nem mondott le a fantasztikus beruházásról, hanem tovább dolgozott azért, hogy a kormány további 10,2 milliárd forint támogatást adjon, hogy a Közép-Európában egyedülálló terv megvalósuljon. Ennek érdekében külön miniszterelnöki biztost is kinevezett a kormányfő dr. Kiss János személyében. Miniszterelnöki biztos úr tavaly december 17-én hivatalos közösségi oldalán elsőként jelentette be az újabb 10 milliárd forint kormányzati támogatást. Veres Pál polgármester pedig most, három héttel később igyekszik úgy beállítani, mintha a Diósgyőri vár második ütemének a megvalósulása a jelenlegi balliberális városvezetés nagyszerű teljesítménye volna.

Helyi baloldali politikusok, a várost vezető szivárványkoalíció tagjai sorozatban azt állítják, hogy a kabinet intézkedései miatt kerül nehéz helyzetbe Miskolc.

Vannak állandó toposzok, amelyekkel folyamatosan előjön a baloldal. A koronavírus-járvány viszont nemcsak Miskolc számára teremtett nehéz helyzetet, hanem általában az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak, a magyar családoknak és az államnak. Ha már annyira aggódnak a helyi baloldali politikusok a nehéz helyzet miatt, akkor javaslom, hogy gondolkozzanak el azon, miért kell többet fizetni a miskolci családoknak a városi közlekedésért, illetve miért emelkedne drasztikusan az önkormányzati bérlakásban élők lakbére. Utóbbira egyébként a kormány döntése miatt nem kerülhetett sor. Azon is elgondolkodhatnának a helyi baloldali politikusok, hogy a fideszes városvezetés alatt a nehezebb időszakban is megkapták megérdemelt jutalmukat a városi cégekben, intézményekben dolgozók, most viszont nem. Úgy, hogy eközben a miskolci önkormányzat vagyonkezelő cége tavaly 2,4 milliárdos megtakarítást ért el. A politikai arcátlanság magasiskolája, hogy a közművelődésért és turisztikáért felelős DK-s tanácsnok „illetményét” eközben megduplázta a polgármester. Mindezekért Veres Pálnak és a szivárványkoalíció tagjainak bocsánatot kellene kérniük a miskolciaktól.

Lát párhuzamot az országos és a helyi politikában a pártok működése, ténykedése alapján?

Nagyon is. A nagypolitika leképeződik városi szintre: amíg a baloldal megszorít és elvesz, addig a nemzeti oldal lehetőséget teremt és ad. Jó példa erre a tavalyi év végén a városvezetés által ki nem fizetett jutalmak, és a megérkezett milliárdok említett esete.

(A borítóképen: Hubay György: „A politikai arcátlanság magasiskolája, hogy miközben a városi cégek dolgozói nem kaptak év végi jutalmat, a DK-s tanácsnok tiszteletdíját megduplázta a polgármester”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában