Covid-19

2021.01.24. 07:00

A bérköltség fele nem véd mindenkit

Országosan 95 ezer, megyénkben decemberig 3466 munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az utóbbi öt napban mintegy ötezer munkavállalónak igényelték az ágazati bértámogatást, a koronavírus-járvány miatt működésüket szüneteltetni kényszerült vállalkozások.

Borsod-Abaúj-Zemplénben a jelenleg elérhető legfrissebb adatok szerint december végéig 547 vállalkozás nyújtott be 3466 főt érintő kérelmet.

Ezzel együtt összesen 13 200 vállalkozás jelezte, hogy csaknem 95 ezer munkatársuk esetében élni kívánnak a lehetőséggel – ismertette Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai államtitkára a héten. Megerősítette, hogy a koronavírus-járvány különösen a vendéglátás, a turizmus és a szolgáltatások területén okoz továbbra is jelentős nehézségeket, ami veszélyezteti a vállalkozások talpon maradását. A feladat ebben a helyzetben az, hogy segítsék a munkáltatókat a munkahelyek megőrzésében valamennyi gazdasági ágban.

Borsod-Abaúj-Zemplénben ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatási és szociális hátrányok mérséklése érdekében kialakított munkaerőpiaci programok keretéből a megyében csaknem 10 ezer állás átmeneti fenntartását, munkahelyteremtő bérköltség-támogatással pedig 3 ezer munkahely létrehozását segítették elő – olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberi tájékoztatójában.

Hullámra hullám

Az ágazati bértámogatásban 25 tevékenységi kört nevesített a kormányrendelet, amelyben igénybe vehető a havi bérköltség 50 százalékát kitevő, munkavállalónként maximum 241 500 forintot jelentő állami finanszírozás.

A bért és a járulékokat érintő adócsökkentés nélkül nem is igen lehetne fenntartani a még működő idegenforgalmi vállalkozásokat, amelynek szállás-helyszolgáltatás és vendéglátás ágazatában 3935 főt foglalkoztattak a járvány előtti évben a megye foglalkoztatási stratégiájáról közreadott kiadvány szerint.

Ma már bizonyosan nincsenek ennyien, mert a járvány második hullámában ismét megkezdődtek az elbocsátások, amit az ágazati bértámogatás csökkenteni tudott, megállítani már nem. Azok viszont, akik novemberben nem zártak be, jelentős veszteségeket könyvelhetnek el.

Nem szívesen beszélnek erről, de egy névtelenül nyilatkozó, 150 fős szállodát üzemeltető vállalkozó elmondta: napi 1,2 millió a tiszta vesztesége a 80 alkalmazottra igénybe vett bértámogatáson felül. Nulla bevétel mellett is kiadással jár az épületfenntartás, a karbantartásokat végző alvállalkozók és a szolgáltatói alapdíjak kifizetése. Helyzetén a szálláshelyfoglalások értékének 80 százalékos állami visszatérítése sem segített, mivel a tavaszi pandémiában szerzett tapasztalatok nyomán a harmadik negyedévben drasztikusan visszafogottá vált a vendégek érdeklődése, így a szobafoglalások száma is. Míg 2019-ben 62 millió bevételt ért el novemberben, a 2020 hasonló időszakára vonatkozó kompenzáció nem érte el ennek a 10 százalékát sem.

A vállalkozások hátán

Mint megtudtuk, a tavaszi pandémia idején ő is elbocsátott dolgozókat, de a második hullámban ezt már nem tette meg, mert megtapasztalta: a nyári újrainduláskor igencsak nehézséget okozott a szakembergárda visszaszerzése. Így decemberben az alkalmazottak 90 százalékát megtartotta, mert a kormányzat csak egy hónapra hirdette ki a veszélyhelyzetet. Az újabb egy hónapos hosszabbítás, majd az újraindulás körüli bizonytalanságok miatt azonban elveszítette a türelmét. Úgy gondolja, hogy a vállalkozók kockázatára őrzik meg a munkahelyeket. Ebben az ágazatban a bérek 20-25 százaléka a szervizdíjakból származik, ezt most bérelőlegként ő fizeti ki a dolgozóknak, hogy ne legyen gondjuk a családfenntartással. Ha most döntene, a hónapról hónapra tartó bizonytalanság helyett inkább ő sem tartaná meg az alkalmazottak nagy részét, csak a legszükségesebbeket.

Félházzal működnének

Az az idegenforgalmi vállalkozás, amelyik elegendő tőkével rendelkezik, a nehezen múló krízishelyzetben igyekszik az előremenekülést választani.

Szállodafejlesztésbe fogott a miskolctapolcai Aurora Hotel tulajdonosa, Kovács Ferenc is: 45 szobás bővítéssel megduplázza a kapacitást. Mint mondja: azért építkezik, mert fantáziát lát az idegenforgalomban – ha működhet a rendszer. Meglepő azonban, amit a turizmus újraindíthatóságáról mond: vendégkörüktől már most februárra jelentős mennyiségű foglalás érkezik, így biztos 50 százalékos kihasználtsággal tudnának már most üzemelni. Ha kinyithatnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában