Interjú: Somogyi Andrással

2020.12.15. 14:00

Vonzó karrierlehetőséget kínálnak Miskolcon is, ezért kapott újabb elismerést a Bosch

Elkötelezett kollégák, innovatív és inspiráló környezet, amelyben a jövő technológiáit formálják – ez a Bosch sikerének a titka megyénkben is.

Nyikes Zita

Forrás: Bosch

Ismét a legvonzóbb munkahely lett a magyarországi Bosch-csoport gyártókategóriában a PwC Magyarország felmérése szerint. A kutatásban tizenhétezer diákot és pályakezdőt kérdeztek meg. A vállalat az elmúlt évhez hasonlóan elnyerte a 2020 Legvonzóbb Munkahelye díjat gyártókategóriában, továbbá idén az összesített lista harmadik helyén végzett. Somogyi András, a magyarországi Bosch-csoport és az Adria régió humán­erőforrás-igazgatója válaszolt az Észak kérdéseire.

A Bosch ismét a legvonzóbb lett a magyarországi munkahelyek között gyártókategóriában, de az összesített eredményeket tekintve is a harmadik helyen áll. Elégedettek az eredményekkel?

Nagyon büszkék vagyunk a díjakra. A jelenlegi, kihívásokkal teli időkben különösen fontos visszajelzés ez számunkra, mindannyiunknak erőt ad a munkához. Ugyanakkor mindig keressük a lehetőségét, hogy tovább fejlesszük a folyamatainkat, új megoldásokat vezessünk be annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni vezető pozíciónkat a munkaerőpiacon. Büszkék vagyunk a kollégáinkra is.

Hogyan látják: mi a titkuk?

A Bosch-csoport különlegessége, hogy alapítványi tulajdonban van, vagyis nem tőzsdén jegyzett vállalat, és az üzleti eredményeink egy részét minden évben szociális, társadalmi ügyek támogatására fordítjuk. A siker pedig több mindennek is köszönhető: elkötelezett kollégáinknak, az innovatív, inspiráló környezetnek, amelyben a jövő technológiáit formáljuk. Az utóbbi harminc évben sokszínű termékportfóliót alakítottunk ki, ezért tudunk alkalmazkodni az új helyzetekhez. A Bosch-csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként innovatív megoldásokat kínálunk intelligens otthonokhoz, intelligens városokhoz, hálózatba kapcsolt mobilitáshoz, hálózatba kapcsolt gyártáshoz.

Miskolcon a Bosch több ezer munkavállalót foglalkoztat, de megyénkbeliek dolgoznak a hatvani gyárban is. Könnyen találnak munkaerőt?

Az új kollégák toborzása minden vállalatnak, így nekünk is kihívást jelent. Ugyanakkor a tapasztalatok és a díjak is azt mutatják, hogy mi vonzó munkahelynek számítunk, a jelentkezők száma nálunk magasabb, mint más, helyi vállalatoknál. Nagy hangsúlyt fordítunk a toborzási és employer branding tevékenységeinkre. A toborzás mellett nagyon fontos a kollégáink megtartása is, amit szintén kiemelten kezelünk.

Hogyan orvosolják a toborzási nehézségeket?

Sokkal gyorsabban kell döntenünk, mint korábban. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a jelöltekkel, a kiválasztási folyamat minden lépéséről részletes tájékoztatást adunk. A kommunikáció kiemelten fontos, a kiválasztásban részt vevő szakembereket, vezetőket folyamatosan képezzük. A pandémia idején néhány telephelyünkön teljesen átálltunk az online toborzásra. A digitális alkalmazások használata, az online együttműködések egyre nagyobb teret nyernek.

A felmérésben, melyen megkapták a legvonzóbb minősítést, 16 és 28 éves fiatalokat kérdeztek és pályakezdőket is. Mit tudnak kínálni a mai fiataloknak?

Életkortól függetlenül vonzó karrierlehetőséget kínálunk. A szervezeti kultúra része a folyamatos tanulás. A képzésekre mindig nagy hangsúlyt fordítunk. Kiemelten fontosnak tartjuk az atipikus foglalkoztatás támogatását, melynek hagyományos eleme a részmunkaidő, a kötetlen munkaidő vagy a karrierszünet. A részmunkaidős foglalkoztatást a munka jellege, a munkavállalói igények határozzák meg. Célunk, hogy a munkatársaink élethelyzetének megfelelő munkakörülményeket és foglalkoztatási formákat nyújtsuk.

Miért tartják fontosnak a Miskolci Egyetemmel való együttműködést?

Nagyon büszkék vagyunk erre az együttműködésre. Az oktatás támogatása és a képzés kiemelten fontos terület, munkatársainknak szerteágazó képzési lehetőségeket nyújtunk, a kompetenciák fejlesztését pedig beruházásokkal is erősítjük. Vállalatunk 14 felsőoktatási intézménnyel működik együtt Magyarországon, melyből négyben gyakorlat­orientált duális képzést kínál a hallgatóknak. Mindig ott a helye, ahol a jövőt alakítják.

Életkortól függetlenül vonzó karrierlehetőséget kínálunk. A szervezeti kultúra része a folyamatos tanulás – Somogyi András

Miben látják a jövő kihívásait? A robotizáció miatt lesz-e gond a munkaerőhiánnyal önöknél, mondjuk öt év múlva, itt Miskolcon?

A robotizációval a jövőben együtt kell élnünk, hiszen segítségével hatékonyabban tudunk majd dolgozni. Víziónkban a gép és az ember együtt, egymást kiegészítve végzi majd a munkát. Stratégiai célunk, hogy olyan termékekkel és megoldásokkal könnyítse a hálózatba kapcsoltságot, amelyek mesterséges intelligenciát használnak vagy annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A mesterséges intelligencia nem hozhat embereket érintő döntéseket emberi felügyelet nélkül, sőt eszközként kell segítse az embert.

Lesznek olyan szakmák, amelyek ma még ismeretlenek. Hogyan lehet erre felkészülni a képzésnek és a Boschnak?

A munkaerőpiacon komoly változások zajlanak, jelen pillanatban nehéz lenne megmondani, hogy miként alakul majd a helyzet. Változik a technológia: az elektromobilitás, a hibrid meghajtás előtérbe kerül. Humánerőforrás-oldalról arra készülünk, hogy ha kell, akkor telephelyen belül átcsoportosítjuk a munkavállalókat az egyik termékportfólióból a másikba.

Kellenek az ötletek? Szükség van arra, hogy önök is trendekben gondolkozzanak?

Folyamatosan figyeljük a trendeket, és ehhez igazítjuk a toborzási folyamatainkat. A HR-területen dolgozó kollégáinkat is folyamatosan képezzük, hogy szaktudásuk naprakész legyen. A jelöltek felvételének folyamata kiemelten fontos számunkra.

Hogyan látják, a pandémia „átárazta” a munkavállalók preferencialistáját?

A vírushelyzet az élet minden területén hozott változásokat, így a munka világában is. Azt tapasztaljuk, hogy a munkavállalók jobban értékelik a stabilitást és a kiszámítható munkahelyeket.

Mennyi most önöknél a diplomás alapbér? Ugyanannyit keres egy diplomás Miskolcon, mint az ország más Bosch-gyárában?

A munkatársaink bérezését egy összetett kompenzációs rendszer alapján határozzuk meg, amely figyelembe veszi a kolléga releváns szakmai tapasztalatát, a munkakör sikeres betöltéséhez szükséges készségeket és a munkaerőpiaci sajátosságokat is.

A pályakezdő, ha választás előtt áll, a nemzetközi karrierlehetőséget is látja önöknél. Mi mást mondanak még a fiatalok, miért választják önöket?

Különleges vállalati kultúrával, versenytársai között egyedülálló tulajdonosi háttérrel bíró, innovatív technológiai vállalat vagyunk, több magyar telephellyel és nemzetközi karrierlehetőségekkel. Stabil multinacionális vállalati hátteret kínálunk, a Bosch brand magáért beszél. Például egy fiatal mérnöknek különösen fontos, hogy olyan munkát tudjon végezni, amely a jövő technológiáját formálja. Innovációink a következő évtizedek technológiáját határozzák meg. Az elektromobilitás, az önvezető autózás, az IoT, a hálózatba kapcsoltság és az Ipar 4.0 ma rendkívül izgalmas utat kínál a mérnököknek.

Mi egy multi sikerének a három ismérve?

Innovatív szemléletű és jövőformáló cégként kulcsfontosságú a munkavállalói elégedettség. Elengedhetetlen a munkahelyi esélyegyenlőség, a munka és a magánélet egyensúlyának és a családbarát juttatások biztosítása. Nem csupán az elmúlt két évben szerepeltünk sikerrel a PwC felmérésén: 2018-ban és 2017-ben is elnyerte az „Autóipari beszállító” kategóriában a Legvonzóbb Munkahely díját.

A Bosch a pandémia kezdete után elkezdett maszkokat és fertőtlenítőszereket gyártani. Ennyire fontos a gyors reagálás

a kihívásokra, igényekre?

Gyorsan tudunk reagálni a kihívásokra. Munkatársaink egészsége és biztonsága mindenekelőtt áll. A fertőzés megjelenése óta globális, regionális és lokális szinten is létrehoztunk olyan operatív stábokat, amelyek folyamatosan nyomon követik

a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos történéseket, továbbá gyors intézkedéseket hoznak, amennyiben ez szükséges. Naponta elemezzük a beérkező híreket és felelős, hiteles tájékoztatást nyújtunk a munkavállalóinknak. Telephelyeinken kötelező a maszkviselés, betartjuk a másfél méter távolságot a kollégák között, a hét minden munkanapján elérhető üzemorvosi szolgálatot biztosítunk, fokozottan ügyelünk a munkahelyek tisztaságára, illetve kézfertőtlenítőket helyeztünk el telephelyeinken. Szigorítottuk a beléptetés szabályait és biztosítjuk az otthonról dolgozás lehetőségét is.

Az anyacég gyakran hangsúlyozza, hogy a járműipar meghatározó szereplője. Változhat az irány?

Magyarországon komoly stratégiai szerepet töltünk be, hiszen diverzifikált portfólióval rendelkezünk. Miskolcon a barkács- és kertészeti eszközök gyártása minden idők egyik legjobb eredményét produkálta az elmúlt hónapokban.

Az egyik legmeghatározóbb, fontos pillérünk a mobilitási szektor, amelynek csak az egyik, ám nagyon fontos része a gépjárműágazat. Nemcsak követjük az ipari igényeket, hanem formáljuk is a technikai fejlődést. Amikor fenntartható mobilitásról beszélünk, nem csupán az akkumulátor-elektromos irányt határozzuk meg, hanem figyelembe vesszük a hatékony égésű motorokat is, főként a megújuló szintetikus tüzelőanyagokra és üzemanyagcellákra fókuszálva.

Az elektromobilitás terén piacvezetők akarnak lenni. Mit jósol e területnek?

Az autóipar egy teljes technológiai irányváltáson megy keresztül. Bár alapjaiban a technológia nem változott az elmúlt évtizedekben, a használhatóság, a kényelem és a biztonság szempontjából kiemelkedő a fejlődés ezen a területen. Elkötelezett támogatói vagyunk a gyakorlatban is a nulla káros­anyag-kibocsátású járművezetés megvalósításának. Folyamatosan fejlesztjük a belső égésű motorokat, és az elektromobilitás területén is piacvezető szerepet töltünk be. A Budapesti Fejlesztési Központ egyre hangsúlyosabb helyszíne a világszintű fejlesztéseknek, ahol fontos szerepet játszik az automatizált és az elektromos mobilitás, és emellett a Bosch-csoport egyik legjelentősebb gépjármű-elektronikai kutató-, fejlesztő- és tesztközpontja. Számos elektronikus járművezérlő rendszer és mechanikai alkatrész fejlesztését végzik itt.

A magyarországi Bosch cége mennyire fundamentuma, bázisa az anyacégnek?

Több mint 15 ezer munkatársat foglalkoztatunk, kilenc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója a Bosch. Magyarország stratégiailag fontos helyszín globálisan is, jelentős beruházások folynak minden hazai telephelyen. Épül például a Campus 2, a Budapesti Fejlesztési Központ bővítéseként. A központ Németország után a második legnagyobb európai fejlesztési helyszíne. Miskolc is fontos helyszín: épül a Robert Bosch Power Tool Kft. új, 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnoka, ahol a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat, valamint a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat gyártják majd. A szintén miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. több mint 14,1 milliárd forintos beruházása tervek szerint folytatódott. A fejlesztés egyik fontos mérföldköve, hogy befejeződött az e-Bike elektromos hajtómű negyedik generációjának gyártásához szükséges szerelősorok telepítése.

A globális gazdaságban és a Bosch-csoporton belül milyen szerep juthat Magyarországnak és a magyarországi leányvállalatnak?

Magyarország fontos láncszem a globális hálózatunkban. Mi vagyunk az egyik legnagyobb ipari munkáltató az országban. A számok is egyértelműen azt mutatják, mennyire fontos a régió és Magyarország számunkra. Az itteni környezet vonzó és támogató kormányzati és szabályozási oldalról egyaránt. Persze az a méret, amivel mi itt rendelkezünk, óriási felelősséggel jár, emiatt a társadalmi szerepvállalásunk is jelentős.

(A borítóképen: A Bosch az egyik legnagyobb ipari munkáltató hazánkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában