anyagi helyzet

2020.12.10. 16:00

Szűkös volt, de nem kellett hitel

Az emődi önkormányzat képviselő-testületében minden döntést a település érdekeit figyelembe véve hoznak meg.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónk küldte

Örvendetes, hogy ezt az évet különösebb anyagi gondok nélkül tudták végigcsinálni Emődön. Napi problémák azért náluk is megjelentek, mint a gépjárműadó negyven százalékának elvonása, ami jelentősen érintette az önkormányzat gazdálkodását. De nem akadályozta abban, hogy az eltervezett felújítási feladatokat elvégezzék – mondta Fekete Tibor, a város polgármestere.

Megszépült az ellátóhely

A legjelentősebb felújítás idén a Szociális Szolgáltató Központ – Idősek Klubja – épületének teljes rekonstrukciója. Ezt részben pályázati forrásból, részben pedig önerőből tudták megvalósítani. A pályázat az energetikai korszerűsítésre vonatkozott, de az ötvenéves épületen volt bőven egyéb tennivaló is – tette hozzá a polgármester. Ezenkívül a Kodály Zoltán utat felújították, és csapadékvíz-elvezető árokkal látták el. A napokban készül el az orvosi rendelő vizesblokkjának felújítása és a váróban a székek cseréje. Azon túl pedig légkondicionáló készülékeket helyeztek el három felnőtt háziorvosi és egy fogorvosi rendelőben is.

A vírus elleni védekezés miatt át kellett csoportosítani anyagi forrásokat – Fekete Tibor

Folyamatban van a patakmeder tisztítása és részbeli burkolása, ami kicsit kitolódott a téli időszakra, de ez a kivitelező munkaszervezése miatt adódott így. Ha kész lesz, akkor szerves része lesz a szabadidőparknak, amivel még további tervei is vannak az önkormányzatnak – tudtuk meg. Ezek ugyan több évre szóló elképzelések, de szeretnének egy sétányt létrehozni, amelynek központja a művelődési ház lesz. Az elgondolásban még járdák, világítás és egy kis gyaloghíd is szerepel, amivel egy egységet alkot majd a terület. Zömében az elnyert pályázatokra fűzik fel a felújítási munkákat, és azt próbálják kiegészíteni. Évente nagyjából 35 millió forintot tudnak erre a célra fordítani a költségvetésből – hangsúlyozta a polgármester. Mivel lecsökkent a lakosság száma 5000 fő alá, ezért kapcsolódni tudtak a Magyar falu programhoz. Ennek keretében nyertek egyebek mellett egy tanyagondnoki buszt – kilencfős mikrobuszt –, illetve építőanyagot járdaépítéshez, továbbá forrást játszótéri játékokra.

Átszervezett költségvetés

A vírus elleni védekezés miatt át kellett csoportosítani anyagi forrásokat, csakúgy mint más önkormányzatoknál, de egyelőre még minden kötelező és vállalt feladatot el tudtak látni. A gépjárműadóból kieső összeget az elmaradt kulturális programokra, rendezvényekre előirányzott pénzből tudták ellentételezni. Jól működik a közfoglalkoztatás Emődön, és igény is van ezeknek az embereknek a munkába állítására nemcsak a település fejlődése miatt, hanem azért is, hogy számukra megélhetést biztosítsanak. A rászoruló lakosok lakhatási támogatást is kapnak, ami szintén segítség nekik – mondta Fekete Tibor. Ezenkívül évente több alkalommal eseti támogatást is megállapítanak a kérelmezőknek.

Nagy feladat

Két éve tervezik, és talán jövőre már elkezdődhet az a zöldmezős beruházás, amely a 24 gyermek befogadására alkalmas kétcsoportos bölcsőde és központi konyha épületegyüttese lesz. A konyha a település intézményeit és a szociális étkeztetést is szolgálja majd. Ez nemcsak pénzügyileg, de a befektetett munka mértékét tekintve is hangsúlyos lesz, amire tudatosan készülnek. Nagy szükség lenne rá, lakossági igényként meg is fogalmazódott már, hogy a városban jelenleg nincs bentlakásos idősotthon. Ezt azonban az önkormányzat nem tudja felvállalni anyagi forrás híján. A megvalósítás magánbefektetőre vár – mondta a polgármester.

Természetesen, amint az egészségügyi helyzet engedi, jövőre szeretnének visszatérni a korábban sikeres kulturális rendezvényekhez, kihasználni az új művelődési ház remek adottságait is – emelte ki a polgármester. Hozzátette: a miskolci szimfonikusok újévi koncertje óriási siker volt, ami sajnos most a pandémia miatt nem lesz, de ahhoz hasonlót a jövőben biztosan megszerveznek. Ahogyan a nyári, szabadtéri színházi előadások hagyományát is folytatni kívánják.

(A borítóképen: A nemrég átadott idősek klubjában Emődön)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában