tömegközlekedés

2020.12.22. 14:00

Nem nyithatnak első ajtót a miskolci járművezetők

A hétfőtől alkalmazott szabályok a busz­sofőrök és villamosvezetők egészségét védik.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

A tömegközlekedés a koronavírus-járvány potenciális gócpontjává válhat – írta korábbi lapszámában az Észak Magyarország. A járványhelyzet romlása óta várták a miskolci busz­sofőrök és villamosvezetők, hogy újra életbe lépjenek az első hullámban már jól bevált védelmi intézkedések. Nem ment gyorsan, de a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének tárgyalásai a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezetésével végül eredményre vezettek, megszűnt az első ajtós felszállás, és kordonnal szeparálják el a buszvezetőket az utasoktól.

December 21-én, hétfőtől az MVK Zrt. felfüggesztette a járművezetői jegyértékesítést, illetve elrendelte, hogy a járművezetők ne nyissák ki az autóbuszok, villamosok első ajtóit, így a fel-és leszállás csak a többi ajtó igénybevételével lehetséges. Az autóbuszok és villamosok első részét elkordonozták, oly módon, hogy az utastérből minél kevesebb helyet válasszon le.

Az MVK Zrt. arra kéri utasait, hogy vonaljegyüket, gyűjtőjegyüket elővételben váltsák a jegy- és bérletpénztárakban, viszonteladó partnereknél.

Az okostelefonnal rendelkező utasoknak érdemes megfontolniuk a mobiljegy használatát. A mobiljegy az MVK Zrt. által üzemeltetett járatokon használható jegyek és bérletek mobilapplikációval megvásárolható formája, használatához okostelefonra letöltött applikáció és aktív mobil-adatkapcsolat szükséges.

Fő a biztonság

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy némiképp megosztottak voltak a sofőrök az első ajtós felszállás megszüntetését illetően, és bár első a biztonság, de így elestek a jegyértékesítésből származó jutaléktól – tudjuk meg neve elhallgatását kérő informátorunktól. Ez a tény egyébként a témával foglalkozó korábbi írásainkból is kiderült.

Az utasokat is megkérdeztük első benyomásaikról az új szabályozást illetően.

Bátor Péter nyugdíjas véleménye szerint fontos, hogy fokozzák a járművezetők biztonságát, hiszen ez az utasok érdeke is. Nem tartja túlzott kényelmetlenségnek a hátsóajtós felszállást, és leválasztott ülések sem okoznak jelentős zsúfoltságnövekedést. Az utasok maszkviselési szokásaival elégedett, de mindig akad egy-két renitens, aki nem hajlandó követni a szabályokat – jegyezte meg bosszúsan.

(A borítóképen: Kordon védi a buszvezetőket Miskolcon)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kockazatos-az-elso-ajtos-felszallas-es-a-jegyertekesites-4889863/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-veszelyben-vannak-az-mvk-jarmuvezetoi-4747597/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nagy-veszelyben-az-mvk-jarmuvezetoi-4744930/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában