ingatlan

2020.12.02. 16:00

Nem kell annyit spórolnunk, mint Budapesten

Kevesebb mint három év takarékoskodás szükséges Miskolcon ahhoz, hogy egy szobával nagyobb lakásba költözhessen a család.

Kiss Daniel

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Mennyi ideig kell spórolnia egy háztartásnak, hogy a megyei nettó átlagkereset felét félretéve egy 60 négyzetméteres lakásból 75 négyzetméteresbe költözhessen? Erre a kérdésre keresett választ legújabb elemzésében az ingatlan.com, ingatlanhirdetési portál.

Költözésre adhat okot a család bővülése, ha gyermek születik, vagy a járványhelyzet miatt elterjedt home-office, távmunka is – állítja Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője.

Több, mint 63 ezer lakáshirdetés adatait vizsgálták meg, az árakat pedig kilenc százalék alkuval véve hasonlították a kedvezmények nélkül számított megyei és fővárosi átlagfizetésekhez a friss elemzésben.

A statisztikák alapján Székesfehérvárott tűnik a legegyszerűbbnek az átköltözés, ugyanis itt bár magasak a lakásárak, de nincs nagy különbség a két alapterület ára között. Itt már öt hónap takarékosság után költözhetnek a családok. Veszprémben egészen más a helyzet: Az elemzés szerint 63 hónap, tehát több mint öt év szükséges ugyanehhez alig 50 kilométerrel odébb. Kiemelkedően magasak az ingatlanárak Budapesten, a fővárosi fizetésekkel egybevetve azonban mégis jóval kevesebb, 40 hónap kell a költözéshez szükséges pénz összegyűjtéséhez.

Nem muszáj olyan sokat várni

Megyeszékhelyünk, Miskolc országos szinten a középmezőnyben található. A 60 négyzetméteres lakások átlagára itt 14,7 millió, míg a 75 négyzetmétereseké 18,2 millió forint. A megyei nettó átlagkereset felével számolva itt 34 hónap alatt tehető félre a költözéshez szükséges három és fél millió forintos különbség, tehát a fővároshoz képest egy miskolci család fél évvel hamarabb juthat hozzá a nagyobb lakáshoz.

A gazdasági szakértő szerint ez persze elméleti számítás, az elemzés a mostani árak alapján készült. Változhatnak az ingatlanárak, emellett pedig a járványhelyzet miatt a fizetések alakulását is nehéz megmondani. Lehetőségként áll viszont a vásárlók előtt a lakáshitel felvétele, így a kiszámított időszakokat nem feltétlenül kell kivárniuk a nagyobb lakásra vágyó családoknak. A családi otthonteremtési kedvezmény segítségével ráadásul jövőre már minden kiadást összegezve olcsóbb lesz a költözés, ugyanis nem kell majd illetéket fizetni lakásvásárláskor – hívja fel a figyelmet Balogh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában