Karácsony

2020.12.14. 19:00

Nem jönnek haza az ünnepre

A megkérdezett külföldön élők távolban töltött karácsonyra készülnek.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Szabályok, intézkedések ide vagy oda az Észak által megkérdezett külföldön élő magyarok több okból kifolyólag határon túl töltik majd az ünnepeket. Többségük bár nem ehhez szokott, mégis ezt érzi a legjobb megoldásnak.

Orsolya jelenleg egy mobilitási program keretei között tartózkodik Olaszországban. – Az idei karácsonyt itt töltöm, Bari városában, egy egyetemi ösztöndíjnak köszönhetően – mondta. – Az volt a terv, hogy hozzám jönnek ki a barátok, rokonokaz adventi időszakban. A vírus miatt azonban ez abszolút meghiúsult. Vannak sorstársaim, így megbeszéltük, hogy senkit nem hagyunk egyedül, és bár fát nem állítunk, biztosan készítünk alkalomhoz illő vacsorát szentestére. Az otthoniak már a kiutazásnál aggódtak, szomorúak, hogy külön kell töltenünk az ünnepeket, de teljesen megértik, hogy így alakult. Egyébként töröltek minden járatot, így nagyon macerás lenne utazni, félnék attól, hogy nem tudnék visszajönni. Otthon két hétre karanténba kellene vonulnom, vagy kiválthatnám ezt szintén két darab negatív teszttel, de azt nem tudnám megengedni magamnak anyagilag – tette hozzá az egyetemista lány.

Ivett két testvérével együtt költözött ki Angliába évekkel ezelőtt.

– Nem szoktunk hazajárni az ünnepekre, személy szerint már a hatodik karácsonyomat töltöm idekint, bár ez abszolút személyes döntés, ha akarnék, természetesen hazamehetnék. Ha jól tudom, a lehetőségek nem változtak, Magyarországra érve karanténba kell vonulni és tesztet csináltatni. Angliában családi körben és barátokkal töltjük az ünnepeket. A korlátozások december másodikán véget értek, így most nincsenek szabályozva az összejövetelek, elvileg januárban következik majd egy újabb lezárás – mesélt az angliai helyzetről Ivett.

Végső döntés

– Túléljük – kezdte Máté, aki bár két éve él és dolgozik Hollandiában, eddig minden évben hazalátogatott az ünnepekre, idén viszont a maradás mellett döntött.

– Büntetést szabnék ki arra, aki a megszorítások ellenére is hazamegy vendégeskedni. Bennem régen érlelődött a gondolat, a végső döntést november közepén hoztam meg. Pedig még a karantént is be tudtam volna vállalni otthon is, és visszaérkezve Hollandiában is, mivel a munkám lehetővé teszi a home office-t. Amikor a maradás mellett tettem le a voksom, visszamondtam minden karácsonyra, újévre tartogatott szabadságomat, és reménykedem abban, hogy húsvét környékén már lehetőségem lesz hazamenni úgy, hogy azzal senkit sem veszélyeztetek. Egyébként október végén néztem a repülőjegyeket, amikor is megörültem, hogy a decemberiek a töredékükre zuhantak, viszont akkor már minden novemberi járat törölve volt az egyik légitársaságnál. Azután nem foglalkoztam vele, a kivárásra játszottam egy ideig, de beláttam, hogy nem lehet három hónappal előre tervezni. Egy idő után el kellett fogadnom, hogy ez most nem jön össze. Szerencsére vannak idekint rokonaim, velük fogom tölteni az ünnepeket, videóhíváson keresztül becsatlakozom majd a családom karácsonyi vacsorájába – válaszolta kérdésünkre Máté.

(A borítóképen: Adventi fények Londonban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában