Talajtani gyűjtemény

2020.12.04. 09:30

Egyedülálló talajtani gyűjtemény nyílik

Három földrész tíz országa talajainak kiállítása a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

Sokéves munka eredményeképpen megnyílik Magyarország legnagyobb talajmonolit-gyűjteménye, amit méltó módon, egy Treitz Péterről elnevezett „Talajtani előadó terem” avatóünnepségével adnak át előbb a virtuális, majd a fizikai térben minden érdeklődő számára – mondta dr. Dobos Endre egyetemi docens.

Hozzátette: várják a talajtár iránt érdeklődőket erre a minden szempontból különleges tárlatvezetésre.

A talajtár elsősorban a gazdálkodóknak, szakértőknek, kutatóknak, diákoknak, pedagógusoknak szól, de másoknak is, akiket vonz ez a világ. A virtuális összejövetel célja összetett: 2014 óta december 5. hivatalosan is a talaj világnapja lett, melyre a Miskolci Egyetem minden évben talajszelvény-koszorúzással és középiskolásoknak szóló kihívásokkal készül. Évek óta hagyomány, hogy vetélkedőt rendeznek az egyetemen, ahol interaktív módon hozzák közelebb a talajtant a diákokhoz. Idén egy távolról megoldható rejtvény kitöltésére hívják őket a Challenge Tour keretein belül.

Online tárlatvezetés

Az eseményen várhatóan jelen lesznek a Miskolci Egyetem vezetői, polgárai, társegyetemek oktatói, hallgatói, középiskolás diákok és pedagógusok, talajtannal foglalkozó szakértők, barátok, érdeklődők.

Az online megnyitó és tárlatvezetés december 4-én délelőtt 10 órától érhető el a Facebookon. Ugyanazon a napon és másnap 17 órakor megismétlik, hogy biztosan mindenki láthassa, aki szeretné.

További információka ­Treitz Péter teremről a weboldalon olvashatóak.

(A borítóképen: Dr. Dobos Endre különleges tárlatvezetésre vár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában