Covid-19

2020.12.03. 11:30

Kockázatos az első ajtós felszállás és a jegyértékesítés

A koronavírus-járvány erősebb, az intézkedések enyhébbek a második hullámban az MVK Zrt. járatain.

Novák Krisztina

Fotó: Ádám János

Ahogyan arról az elmúlt héten többször is írtunk, a kötelező maszkviselésen kívül más korlátozást nem vezettek be a tömegközlekedésben Miskolcon november végéig. Az első hullámban gyorsan és hatékonyan kialakított, a járművezetőket és az utasokat egyaránt védelmező intézkedések most nem léptek életbe, holott a koronavírus-fertőzöttek száma a második hullámban folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

Eltérő igények

– A városi közlekedésben dolgozók – buszsofőrök és villamosvezetők – már a járványhelyzet második hullámának kezdetekor jelezték felénk, hogy igényelnék az első ajtós fel- és leszállás felfüggesztésén túl a sofőrülés kordonnal való elválasztását, a fedélzeti jegyértékesítés szüneteltetését, valamint azt, hogy mindezek megvalósulásakor felmentést kapjanak a kötelező maszkviselés alól – nyilatkozta Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke. – Mivel minden városban egyedi módon, de sehol sem megfelelően valósultak meg a különböző intézkedések, országszerte feltártuk az igényeket, és úgy döntöttünk, hogy a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetségével (VKSZSZ) közösen az Operatív Törzshöz fordulunk. Akkor még mindhárom miskolci szakszervezet tagjai is egyetértettek a fent említett kérésekkel, de az Operatív Törzsnek szóló levelet már nem írták alá.

Naszályi Gábor rámutatott arra, hogy ennek hátterében az húzódhat, ami más városban is előfordult: a járművezetők egyik csoportja az egészséget, másikuk a jegy­értékesítésből származó jutalékot részesíti előnyben, ezért utóbbiak értelemszerűen már nem ragaszkodnak az első ajtó lezárásához és a jegyértékesítés felfüggesztéséhez. Az EKSZ elnöke azt is elmondta, tökéletesen érthető, hogy a legtöbb dolgozónak ez a bevételkiesés problémát okoz. Mégis a nagy részük belátta, hogy táppénz esetén elesnek a fizetésük 40 százalékától, ráadásul a betegség sajnos ennél súlyosabb következményekkel is járhat, ezért a védekezés mellett döntöttek, és aláírták a levelet.

Kordon és szalag

Tegnap a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. honlapján közölte: „A romló járványügyi adatok miatt a járművezetőket védő intézkedéseket vezet be december elejétől az MVK. Ennek értelmében az autóbuszokon a vezetőfülke mögötti első üléseket kordonnal zárjuk le. Figyelemfelhívó biztonsági sávot ragasztunk fel a megfelelő távolságtartás érdekében a buszok és villamosok padlójára; továbbá figyelemfelhívó matricákat helyezünk ki, melyekben megkérjük utasainkat arra, hogy a biztonsági határon kívül helyezkedjenek el a vezetőfülke mögött. A kordonszalag, a biztonsági sáv és matricák mellett hangos utastájékoztatás formájában is kérjük utasaink közreműködését az intézkedések betartásában.”

Ahogyan az egyik helyi hírportálon olvastuk: „Az MVK járművezetői számára továbbra is kötelező a maszkviselés, arra biztatják őket, hogy viseljék azt mindenhol, de a cég eleget tett a járművezetők azon igényének, amely szerint a maszk viselése, a járművezetők esetében, a vezetőfülkén belül önkéntes.”

A probléma csak az, ha az utasok felszállhatnak a buszok első ajtaján, és kontaktusba léphetnek a járművezetővel – aki esetleg még maszkot sem visel, miközben egy olyan plexiajtó mögött ül, amely sem alul, sem felül nem zárt, ráadásul pénzt is elvehet tőlük –, már mit sem érnek a fent említett változtatások. Ebben az esetben mindezek csak látszatintézkedések, és a fokozott fertőzésveszély lehetősége továbbra is fennáll. Naszályi Gábortól azt is megtudtuk, hogy egyes városokban a bevételkieséssel, máshol a bliccelők szaporodásával magyarázza az üzemeltető, miért nem tartja indokoltnak a jegyvásárlás és az első ajtós felszállás felfüggesztését.

Segítséget kérnek

– Tarthatatlan, hogy a jegyeladást és a bérletellenőrzést is a járművezetőkre terhelik, holott az ingyenes parkolás miatt sok parkolóőr szabadult fel, velük is meg lehetne oldani a rendszeresebb ellen­őrzést – mondta az EKSZ elnöke. – A jegyvásárlásra pedig temérdek lehetőség van, már okostelefonról is megoldható.

Naszályi Gábor ismertette: még a héten elküldik levelüket Pintér Sándor belügyminiszternek, mert kizárólag egy egységes, országos rendelkezés oldhatná meg a tarthatatlan helyzetet.

(A borítóképen: Kordonszalaggal zárták el az első üléseket, és figyelmeztető sávot festettek fel)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nagy-veszelyben-az-mvk-jarmuvezetoi-4744930/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában