Gazdátlan kutyák

2020.12.10. 11:30

Falkákban bandáznak a kóbor kutyák Miskolcon, félnek a békés sétáltatók

Miskolc külterületein és gyakran a belvárosban is lehet találkozni kóbor kutyákkal, kutyafalkákkal.

Detzky Anna

Gazdátlan kutyák a Dayka Gábor utcán

Forrás: ÉM

November elején a megnövekedett bejelentések száma miatt Miskolc önkormányzata és a Miskolci Állategészségügyi Telep munkatársai háromnapos akciót kezdeményeztek a gazdátlan ebek begyűjtésére a Tetemvár, a Szentpéteri kapu, Diósgyőr és a Vargahegy környékén.

Kellemetlen találkozások

Úgy tűnik azonban, hogy az akció nem járt sikerrel, hiszen több olvasónk is jelezte, és mi is megtapasztaltuk, hogy kóbor kutyák csatangolnak a városban, sokszor falkákba verődve. Néhány gazdival beszélgettünk a kellemetlen találkozásokkal kapcsolatos tapasztalataikról.

A Tetemváron is szép számmal látni kóbor állatokat Fotó: ÉM

– Engem gyakran megtalálnak a kóbor kutyák, mivel szabad terepen szeretek sétáltatni – mesélte Papp Vanda, aki maga is kutyagazdi. – Kiliáni vagyok, a tízes posta mögött lakom, és korábban mérgezések voltak a parkban. Emiatt inkább elmegyünk messzebbre, és Lyukóbánya vagy Pereces irányából szoktunk találkozni kóbor ebekkel. Bár nagyon engedelmes mindkét kutyusom, de az ördög nem alszik, ezért inkább pórázon vezetem őket. Ha olyan vad kutyával találkozunk, amelyik támadólag viszonyul a kutyusaimhoz, akkor igyekszem biztonságba helyezni őket. Persze ilyenkor nagy lélekjelenlét kell. Sokan bepánikolnak, a legtöbb gazdi felkapja az ölébe a kutyáját, ami a legrosszabb. Ugyanis a másik kutya, különösen, ha domináns, zsákmánynak nézi őket. Falkában az ebek sokkal merészebbek és adott esetben veszélyesebbek.

A kutyagazdik tudják, hogy valamiféle védelmet jelent, hogy ha a sétáltatott kutyus könnyen visszahívható.

Csapatokban vannak

– Az Avas-dél harmadik ütemében lakom, és az Avasi kilátó irányában szoktunk sétálni a kutyámmal – ismertette Greskovits Zsuzsanna. – Itt gyakran látunk magukra hagyott ebeket, amelyek inkább félénkek, de ez adott esetben teljesen változó lehet. Amennyiben szelíd és megközelíthető a kóbor kutya, akkor igyekszem lefotózni és terjeszteni a képét a facebookos ismerőseim körében.

Greskovits Zsuzsanna az Avason sétáltatja kutyáját Fotó: ÉM

A saját kutyusom nagyon barátságos, szófogadó. Ő nem kezdeményez összetűzéseket, ezért le merem venni róla a pórázt. Viszont más kutyásoknál láttam már olyat is, hogy ráuszítják a kóborkákra a saját állataikat. Autóból pedig többször észleltem, hogy teljes falkák barangoltak. – Munkatársaink a város több pontján is találkoztak gazdátlan kutyákkal, volt, amikor négy, de olyan is amikor hat állatot számláltak meg a falkában.

Nem válaszoltak

Megkérdeztük Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogyan értékelik a korábbi akciójuk eredményét. Hány állatot gyűjtöttek be, mennyi pluszforrást biztosítottak a célra? Mivel a jelenlegi helyzet biztonsági, egészségügyi kockázatokat is rejt, terveznek-e újabb akciókat a tarthatatlan állapot felszámolása érdekében?

A városháza azonban nem tartotta fontosnak tájékoztatni az Észak-Magyarország és a Boon.hu olvasóit.

(A borítóképen: Gazdátlan kutyák a Dayka Gábor utcán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában