fejlesztés

2020.12.04. 09:00

Elismerték a városgondnokságot

Tízmillió forintos programot valósíthatnak meg a putnokiak, ebből az összegből a betonelemgyártó üzemüket fejlesztik majd.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A néhány esztendővel ezelőttihez hasonlóan idén újra elismerték a Putnoki Városgondnokság munkáját. Mégpedig azért, mert a közfoglalkoztatási programok megvalósításában kiemelkedő tevékenységet nyújtott a társaság. Az oklevelet és az ehhez kapcsolódó jutalmat idén nem a Belügyminisztériumban, hanem a miskolci kormányhivatal épületében nyújtották át a putnokiaknak. A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt viszonylag szűk körben.

Más, mint régen

– Az érintett települések vezetői mellett a Belügyminisztérium és a kormányhivatal képviselői vehettek részt az eseményen – árulta el a gondnokság székhelyén Jeddi József igazgató. – Annak köszönhetjük ezt a díjat, hogy az elmúlt években is igyekeztünk az értékteremtő közfoglalkoztatásra nagy hangsúlyt fektetni. Ezt a feladatot már egyáltalán nem úgy kell elképzelni, mint mondjuk egy évtizeddel ezelőtt. Most már a termelő jellegű tevékenységeket előre meg kell tervezni, azokat be kell nyújtani, és ha sikeres az elbírálás, akkor az ehhez szükséges anyagi és tárgyi eszközöket a kormány biztosítja.

Putnokon – a régi idők hagyományai miatt is – a fő „csapásirány” egyértelműen a mezőgazdasági közfoglalkoztatás. Ezen belül az állattartás, a konyhakerti és a szántóföldi, valamint a dísznövénytermesztés. Ezeket a projekteket a gömöri településen az elmúlt időszakban igyekeztek fejleszteni. Fóliaházakat építettek, fűthetővé tették ezeket a létesítményeket, a többi területen pedig a korábban megteremtett szintet tartani tudták.

Szépítik a várost

– Az elismeréssel kapcsolatban elhangzott indoklásban külön kiemelték a betonelem-készítő üzemünket, az itt folyó munka jelei most már a város különböző pontjain is láthatóak – folytatta Jeddi József. – A temető kerítéselemei és a közterületeken látható járdalapok is itt készültek, amire természetesen nagyon büszkék vagyunk. Hasonlóan az asztalosüzemünkben elkészült termékekre, amelyek ugyancsak többrétegűek. A közintézményeink bútorellátását tudjuk ezáltal javítani, valamint különböző közterületeken elhelyezett virágládák, padok és kerítéselemek is kikerülnek erről a helyről. Ezek az értékteremtő munkák egyértelműen a városképet javítják Putnokon is.

Jeddi József kiemelte: – Ez a foglalkoztatási forma a gömöri településen egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Még akkor is, ha a közfoglalkoztatásban is egyre nagyobb a szakembermozgás. Sokan ugyanis már el tudtak helyezkedni az elsődleges gazdasági piacon, amely ugyancsak hosszú távú célja a hazai közfoglalkoztatásnak. Nekünk viszont arra kell figyelnünk, hogy a pótlásukat minden esetben meg tudjuk oldani, mert a tervezett feladatainkat csak akkor tudjuk elvégezni, ha a szükséges személyi állomány rendelkezésre áll.

Fontos fejlesztés

– Az elismerő oklevél mellett tízmillió forintot is kaptunk, amelyből egy közfoglalkoztatási programot kell megvalósítanunk – árulta el a társaság első embere. – A kollégákkal úgy döntöttünk, hogy mi a betonelemgyártónk tevékenységét szeretnénk fejleszteni, korszerűsíteni. Hét-nyolc évvel ezelőtt vásároltunk oda rázóasztalokat, betonkeverőket, különböző eszközöket, amelyek azóta jelentősen amortizálódtak. Emellett a termékek gyártásához szükséges cement, sóder és vasanyag beszerzését szeretnénk megvalósítani ebből az összegből. Szerencsére ebből a szempontból is bőven van munkánk a városban. Sok új építkezés zajlik, amelynek a kiegészítésénél erre a tevékenységre is nagy szükség van.

(A borítóképen: Alakszai Zoltán, a megyei kormányhivatal vezetője, Tamás Barnabás, Putnok polgármestere, Jeddi József és Vanczák Zoltán rendőr ezredes, a Belügyminisztérium szakmai főtanácsadója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában