Segítünk! akció

2020.11.29. 14:00

Vezetékes víz és meleg nélkül

Tegyük szebbé együtt a nehéz körülmények között élő kis óvodások karácsonyát!

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Karácsony közeledtével nemcsak családtagjainkra, szeretteinkre gondolunk, hanem mindazokra, akik sokkal nehezebb életkörülmények között élnek, mint mi.

Az Észak-Magyarország ezért szervezi meg évek óta karácsonyi Segítünk! akcióját, melynek keretében egy-egy gyermekintézmény kis növendékeit támogatja.

Az idén a Miskolci Diósgyőri Óvoda Lorántffy Zsuzsanna Tagóvodájára esett a választásunk. Azután döntöttünk így, miután beszéltünk Gulyás Edit óvodavezetővel.

Sokan hátrányban

A négycsoportos óvodába 64 kisgyermek jár, és bizony közülük közel 20-an hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek. Ők a családjukkal a Tatárdombon, a Kilián-Délen laknak, de vannak olyan gyerekek is, akiket a Lyukóvölgyből visznek a szüleik minden reggel a Kilián-lakótelepen található óvodába.

– A Lyukóban élő szülők azért döntöttek mellettünk, mert idejárt már valamelyik rokon vagy ismerős gyermeke, és valószínűleg sok jót hallottak rólunk – mondta az Északnak az óvodavezető. – Mi szeretettel fogadunk minden gyermeket, és amiben csak tudunk, segítünk a szülőknek. Bizony mindennap látjuk, hogy mi mindennel kell megküzdeniük azoknak a családoknak, ahol a csekély jövedelem csak a hónap első felére elég. Több gyermekünk rendkívül szerény körülmények között lakik. Gondot okoz a tüzelő, a lakásban nincs víz, nehéz otthon megoldani a fürdést, a mosást. Ezt az óvodapedagógusaink is észreveszik némelyik gyermeken. A dajkák és az óvónők mindenben igyekeznek segíteni, gyermekruhákat gyűjtenek, vagy behozzák saját gyermekük kinőtt ruháit – sorolta Gulyás Edit.

Nem mindenkinek adatik

Mint fogalmazott, természetesen megértik, hogy nem minden kicsinek adatik meg a tágas, meleg otthon, a jó életkörülmények, de azt azért elvárják a szülőktől, hogy ápoltan és tiszta ruhában hozzák gyermekeiket az óvodába. Azt is tapasztalták, hogy a tavaszi óvodabezárás alatt bizony sok szülőnek okozott gondot a gyermekükkel való foglalkozás. A pedagógusok ugyanis elküldték, hogy milyen verseket vagy dalokat gyakoroljanak együtt, de az otthoni foglalkozást nem mindenütt sikerült megvalósítani.

Sikertörténetek

– Vannak azért nagyon szép sikertörténeteink is – hangsúlyozta az óvodavezető. – Egy 8 gyermekes édesanya közcélú foglalkoztatottként dolgozott nálunk mint dajka, de olyan ügyes és szorgalmas volt, hogy ma már rendes státuszban, közalkalmazottként végzi a feladatait. Egy másik, háromgyermekes édesanya, aki jelenleg gyesen van otthon a kisbabájával, a karantén idején számos ötlettel állt elő a „távoktatással” kapcsolatban. Felfigyeltem rá, és azt mondtam neki, hogy ő sokkal többre lenne hivatott, kezdjen el tanulni. Először ódzkodott, de ma már a második tanfolyamot végzi. Ha letelik a gyes, lehet konyhai dolgozó vagy dajka. Én pedig tudok neki segíteni az elhelyezkedésben, hiszen kapcsolatban vagyok más óvodákkal. Nagy segítségünkre vannak a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai, akik a szülőkkel elbeszélgetve tisztázzák az adódó problémákat, akár a gyermek fejlesztésével kapcsolatban is, és amiben tudnak, segítenek – sorolta Gulyás Edit.


Segítsünk együtt!

Ebben az évben is olvasóink támogatásával szeretnénk segíteni a nehéz körülmények között élő gyermekeknek. A Lorántffy utcai tagóvodának szüksége lenne különböző eszközökre rajzoláshoz, festéshez, kézműves-foglalkozásokhoz. Ezenkívül örülnének játékoknak (udvari játékoknak is), valamint meséskönyveknek. A nehéz körülmények között élő gyermekek részére szívesen fogadnak gyermekruhákat és -cipőket.

Kérjük kedves olvasóinkat, felajánlásaikat juttassák el szerkesztőségünk ügyfélszolgálatára december 15-éig, mi pedig egy kis ünnepség keretében átadjuk azokat a kis óvodásoknak.

(A borítóképen: Ebben az évben a miskolci Lorántffy Zsuzsanna Tagóvoda kis óvodásainak segítünk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában