sajtótájékoztató

2020.11.01. 18:30

Szakképzés a virtuális térben

Internetes karriertervezővel, online nyílt napokkal és ügyfélszolgálattal vértezte fel magát a szakképzés.

Detzky Anna

20201027 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Sajtótájékoztató a Miskolci Szakképzési Centrumban a pályaválasztással kapcsolatosan. képen: Molnár Péter a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója

Fotó: Vajda János

A koronavírus-járvány az oktatás minden szegmensére, így a szakképzésre is hatással van. Az oktatás egy részét a kor kihívásainak megfelelően digitalizálni kell. A Miskolci Szakképzési Centrum is ehhez igazította a 2020/2021-es tanévben a pályaválasztási programját és képzési kínálatát. A változásokról az intézmény képviselői kedd délután tartottak sajtótájékoztatót a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumban.

Szerteágazó képzések

„A jelenlegi köznevelési törvény hatálya alatt működnek a művészeti gimnáziumok, szakgimnáziumok és a szakiskolák. A Miskolci Szakképzési Centrumnak Miskolc városában 9, illetve Mezőcsáton és Mezőkövesden egy-egy iskolája van” – ismertette Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. „Képzési rendszerünk szerteágazó, szinte minden ágazatra kiterjed, és a szakképzésbe jelentkezők az idei tanévtől állami ösztöndíjat kapnak. Rendelkezünk érettségit és szakmát adó ötéves technikummal, hároméves szakképző iskolával, szakiskolával, készségfejlesztő iskolával, és a hozzánk jelentkező diákok kollégiumi ellátásban is részesülhetnek. Emellett nyelvi előkészítőt is tartunk és két tanítási nyelvű képzést biztosítunk tanulók számára. A mi rendszerünkben a kétéves esti tagozaton az érettségi megszerzésére is van mód, illetve gimnáziumi érettségi után is várunk tanulókat, akiknek szintén két év alatt szakmát adunk ingyenesen. Szakmai képzéseink során több céggel együttműködünk, duális képzést és kapcsolódási pontokat alakítottunk ki a felsőoktatás felé is, tehát a továbbtanulás lehetősége szintén adott.”

Az iskolák a pandémiás helyzetben nem tarthatnak nyílt napokat és rendezvényeket, ezért az online térbe helyeződtek át a bemutatók.

„Az Innovatív Képzési Központ (IKK) és a Miskolci Szakképzési Centrum honlapján az új szakképzés rendszeréről és a képzési iskolákról tájékozódhatnak az érdeklődők” – tudatta a főigazgató. „Egy digitális csomaggal készültünk a szülők felé, valamint egy papíralapú kiadvány készítésével. Ezenkívül pályaválasztást segítő weboldalt fejlesztettünk önismereti teszttel kiegészítve, a tervezdakarriered.hu elérhetőségen. Napokon belül internetes felvételi előkészítő kurzust indítunk, és online nyílt napokat tervezünk. Oktató- és tájékoztató anyagainkat videókban foglaljuk össze.

A közösségi médiában pedig ügyfélszolgálatot működtetünk” – sorolta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzés Centrum kancellárja.

(A borítóképen: Molnár Péter előadása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában