parkolás

2020.11.19. 07:00

Nincs elég parkolóhely a belvárosban

Nem mindenhol ingyenes a parkolás. Érdemes alaposan körülnézni, hogy ki az adott létesítmény üzemeltetője.

Pap Gyula

20200406 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A koronavírus-járvány miatt ingyenessé tették a felszíni, fizető parkolók használatát az országban, így Miskolcon is.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Ingyenes a közterületeken a parkolás a vírushelyzetre tekintettel. „A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját” – áll a kormányrendelet indoklásában.

A miskolciak jelentős része „rámozdult” a lehetőségre. A városlakók egy része úgynevezett „vasárnapi autós”, aki eddig is csak rokonlátogatásra, kirándulásra ült autóba.

Gergő tipikusan ilyen: olyan közel van a munkahelye és nehézkes is a parkolás, hogy inkább villamossal tette meg azt az egy megállót.

– A parkolás most se lett könnyebb, így minden marad a régiben – mondta az Északnak.

Sára azonban örömmel váltotta fel a villamos-busz kombót a gépkocsira. Egyrészt fél a fertőzésveszélytől, másrészt ingyenes a parkolás, osztotta meg a véleményét.

A belvárosban tömöttek a parkolók munkaidőben. Aki későbbre jár dolgozni, csak nagyobb sétával tud bejutni a centrumba. Sétánk során mi is láttuk: több autós szabálytalanul parkol.

Több parkolóhely kellene

Ferenc helyesli a döntést, legalább egy kicsit csökken a tumultus a buszon, villamoson, mondta. Akinek viszont a háza elé szóló bérlete van, hátrányt szenved. Napközben nem lehet leparkolni saját ingatlan közelében. Hétvégén viszont jellemzően van üres hely.

Bálint azon háborgott, hogy a megváltott éves bérletével – ami nem kevésbe került –, nem tud rendesen parkolni.

A korábban megszokott helyei rendre betelnek, és van, hogy csak hosszabb sétával jut el munkahelyére, időnként késve. Kártérítésen is törte a fejét, konzultált is a kollégáival, de nem alakítottak ki egységes álláspontot.

Érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál, hogy mennyire jellemző a szabálytalan parkolás az önkormányzati parkolókban, illetve hány büntetést szabtak ki ez ügyben. Válasz nem érkezett.


Legyenek ingyenesek a parkolóházak

– Látjuk, hogy az ingyenes parkolás miskolciak ezreinek jelent nagyobb biztonságot, ugyanakkor a belvárosban még több parkolóhelyre lenne szükség – mondta el lapunk megkeresésére Nagy Ákos, a miskolci Fidesz-frakció vezetője.

Hozzátette: a parkolóhelyek a parkolóházakban rendelkezésre is állnak.

– Ezek hasznosíthatósága érdekében kérjük a baloldali városvezetésétől, hogy önös érdekeiken, és saját zsebük féltésén felülemelkedve nyissák meg a belvárosi parkolóházakat, és tegyék ingyenessé az Európa téri, Patak utcai, valamint a Hősök terei parkolóházakban is a parkolást. Ne mindig a miskolciaktól és ne mindig a kormánytól várják a megoldást, hanem segítsék a védekezést, hogy együtt oldjuk meg ezt a rendkívül nehéz, mindenkit megterhelő helyzetet, amit a járvány jelent – jelentette ki Nagy Ákos.

(A borítóképen: Nem könnyű parkolót találni Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában