koronavírus

2020.11.08. 11:30

Most nincs felvásárlási kampány, nyugodtabban kezelik a helyzetet

Nincs hiány szájmaszkból, fertőtlenítőből, de még gumikesztyűből sem, így nem tapasztalható vásárlási láz.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

A koronavírus-járvány második hulláma nem hasonlítható az elsőhöz, ami a vásárlási lázat illeti. Tavasszal megnőtt a kereslet a tartós élelmiszerek, a kézfertőtlenítők és szájmaszkok iránt. Jelenleg – több drogériában érdeklődve – azt a választ kaptuk, hogy a boltokban folyamatos a termékek utánpótlása, a lakosság nyugodtabban fogadja a fertőzés visszaszorításáért meghozott intézkedéseket.

Vásárlási szokások

– Továbbra is árulunk szájmaszkot, kéz- és felületfertőtlenítőt – kezdte az egyik 100 forintos bolt munkatársa. – Nem tapasztalunk nagyobb érdeklődést a termékek iránt az intézkedéseket követően. Az árak sem emelkednek, sőt ami a felületfertőtlenítőt illeti, a korábbinál olcsóbban kínáljuk a vásárlóknak. Az egyszer használatos szájmaszkok darabárasak,

az első hullám ideje alatt sokkal többet adtunk el egyszerre, négyet-ötöt is, mostanában inkább csak egyet-kettőt kérnek – mondta el az eladó.

Biznisz lett a maszk

Az üzletből kilépve találkozott lapunk munkatársa Judittal és Istvánnal, a házaspár épp a hétvégi ebédhez szükséges hozzávalókat szerezte be. „Jobban szeretjük a többször használatos textilmaszkokat, nagy biznisz lett ez manapság – véleményezte István. – Aki tud varrni, az már lassan megélhet az eszköz készítéséből és eladásából, mi is a szomszédunktól szereztünk be néhányat” – tette hozzá.

– Igyekszünk kevesebbet eljárni otthonról, néha mégis elkerülhetetlen, például a bevásárlás miatt. Ilyenkor természetes, hogy berakok egy kézfertőtlenítőt a táskámba, az üzletből kilépve, a tömegközlekedési eszközökről leszállva rögtön használatba is vesszük, ha épp nincs rajtunk gumikesztyű. Azt gondolom ez lenne az alapvető eljárás, nem pedig a WC-papír-halmozás, mint az első hullám idején – emelte ki Judit.

Megtanultunk alkalmazkodni

Klárát rendkívül meglepték az árak a legutóbbi maszkvásárlása alkalmával. „Szerettem volna néhány eldobhatót, be is szaladtam egy drogériába, ahol nagyon gyorsan kiderült, hogy a kívánt termék nélkül fogok távozni, irreálisan drága volt a többdarabos egyszer használatos szájmaszk. Ezért inkább megkértem a páromat, hogy hozzon haza néhányat a munkahelyéről, náluk legalább nincs korlátozva a mennyiség. Egyébként azt tapasztalom, hogy egyikből sincs hiány, maszkok, fertőtlenítők rengetegeiből válogathatunk. Megtanultunk alkalmazkodni, felesleges anyagból maszkot, gyógyszertári alkoholból fertőtlenítőt készíteni, ennek hatására talán kicsit mindenki nyugodtabban kezeli a helyzetet” – mondta Klára.

(A borítóképen: Roskadoznak a boltok polcai a fertőtlenítőktől és a maszkoktól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában