járványhelyzet

2020.11.26. 08:00

Még veszélyben vannak az MVK járművezetői

Eredménytelen volt az MVK Zrt. és a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének tárgyalása.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Ennek következtében a helyi közösségi közlekedésben dolgozó járművezetőknek továbbra is fokozott kockázatot kell vállalniuk munkájuk során. Ugyanis: túl sok utassal kerülnek közvetlen kapcsolatba, ami fokozza a koronavírus-fertőzés terjedésének lehetőségét és gócpontokká is válhatnak a buszok és a villamosok.

„A munkáltató közös javaslatot vár az érdekképviselettől, mert nem volt egységes vélemény” – tudtuk meg a tárgyalás sikertelenségének az indokát Berta Józseftől, a szakszervezet elnökétől. Megírtuk: a tárgyalást abban a reményben kezdték a munkavállalók, hogy megegyezhetnek a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezetésével a járművezetők egészségének megóvásáról. Ennek érdekében kellene megszüntetni a járműveken történő jegyértékesítést és az első ajtókon történő felszállást. A buszokon szükség lenne a járvány első hullámában már alkalmazott plexifal elhelyezésére is az első ülések elé, hogy a villamosvezetőkhöz hasonlóan a buszsofőrök is külön légtérben tartózkodhassanak. Nem csak Miskolcon jelentkezett ez a probléma. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetségével együtt már az operatív törzset is megkereste. Kérik az első ajtó zárva tartását, a járműveken történő jegyvásárlás megszüntetését, egy plexifal elhelyezését az első ülések elé és ezek megvalósulása esetén azt is, hogy a járművezetőknél tekintsenek el a maszkviselési kötelezettségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában