Advent

2020.11.28. 17:30

Karácsonyvárás, mindenhol másképp

Advent első vasárnapja közeleg, az ünnepi rendezvények ezúttal elmaradnak, de a karácsonyi hangulat marad.

Nagy-Hankó Krisztina

20191221 Bátaszék fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság Adventi koncert a templomban.

Forrás: MW

Fotó: Mártonfai Dénes

Bár korábban is mérsékelt tervekkel készültek az adventi ünnepekre, a veszélyhelyzetre való tekintettel és a legutóbbi kormányzati bejelentéseket is figyelembe véve idén elmarad Felsőzsolca adventi programsorozata, az Adventi forgatag és vásár. A Hősök terén minden este felgyúlnak a fények, az utakat a tavalyihoz hasonlóan megvilágítják, és a városháza is díszkivilágítást kap – tudtuk meg Szarka Tamás polgármestertől.

Adománygyűjtés

„A tavaly már megkedvelt fényháló és szarvasok mellett – amik egy új taggal bővülnek – idén a platánfát is fényfüzér díszíti. Szintén újdonság, hogy a körforgalom közepébe egy hóember költözik. Továbbá a város karácsonyfájára 300 méternyi új fényfüzér került, és az új adventi koszorú nemcsak a négy vasárnap alkalmával, hanem a hétköznapokon is a Hősök tere dísze lesz, különlegessé és teljessé téve ezzel a dekorációt – tette hozzá a polgármester. – Az adventi időszakban társasjáték- és könyvgyűjtést szerveznek a városban. Az adományokat a Felsőzsolcai Szociális Szolgáltató Központban várják, és a Mikulással juttatják el a rászoruló gyermekeknek. Ezen túl tartósélelmiszer-gyűjtést is szerveznek, a felajánlásokat december 15-ig az egyik élelmiszerüzletben elhelyezett gyűjtőponton várják. Az adományt még karácsony előtt eljuttatják a rászoruló családoknak.”

Csak a fények

Mályiban minden adventi rendezvény elmarad, legalábbis most úgy készülnek, hiszen a kormány a jelenlegin túl még bármilyen szigorítást elrendelhet – mondta Viszokai István polgármester. A község ünnepi díszkivilágítása természetesen terv szerint halad. Továbbá a képviselő-testület tagjai maguk vállalták, hogy fából készült erdei állatokat készítenek házilag, azok elhelyezésével szeretnék még bensőségesebbé tenni a település dekorációját. A gyerekek mikuláscsomagot kapnak az óvodában, de közös megemlékezés most ott sem lesz. Lesz idő egymásra figyelni, és valóban családi ünnep lesz a karácsony – fogalmazott a település polgármestere.

Nyékládházán a szokásokhoz híven készül a város karácsonyi dekorációja. Vasárnap felgyulladnak a fények és az adventi koszorún is az első gyertya. Most nem lesz közös műsor és ünneplés, a várakozás gyertyáit a város jelenlegi és volt polgármesterei gyújtják majd meg egyenként, amelyről a helyi televízió készít felvételt – mondta Spitzmüller Zita, a Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár vezetője.

Inklovics László, Sajóecseg polgármestere elmondta, hogy náluk is hasonló a helyzet, mint a többi településen. Az adventi koszorút természetesen felállítják, de közösségeik most nem gyűlnek össze ünnepelni. Azért, hogy az összetartozást jelezzék valahogy, arra buzdítják a lakókat, hogy tegyenek ki a kapujuk elé minden vasárnap 16 órakor egy mécsest, amivel a közös ünnepvárást szimbolizálják.

A kapuba érkezik a Mikulás

Most a település Mikulása is máshogyan érkezik, december 5-én házhoz megy ugyan, de a gyerekeknek egyenként, a kapuban adja át az ajándékot. Az időseket is szeretnék megajándékozni valahogyan, ennek még keresik a módját – hangsúlyozta a polgármester.

Szirmabesenyőben a képviselő-testület tagjai és a helyi egyházi elöljárók gyújtják meg az adventi koszorún a gyertyákat, egymás között elosztva az alkalmakat. Az esemény nem nyilvános, mindenképpen kerülni szeretnék a csoportosulást, de a koszorút mindenki meglátogathatja egyénileg – mondta Bodnár Krisztián, a település polgármestere.

Hozzátette: a korábbiakban nagy sikert aratott hógömb is készül, amihez egy mikulásház épül idén. A cél mindenképpen az, hogy karácsonyi hangulatot varázsoljanak, még ha különös is lesz 2020-ban az ünnep.

(A borítóképen: Az utcai koszorúk elkészülnek, de a közös gyertyagyújtások elmaradnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában