védőoltás

2020.11.19. 20:00

Influenzaoltás várólistára

Van olyan háziorvosi rendelő, ahol az influenza elleni vakcinából már az utánrendelés is elfogyott.

Hegyi Erika

Influenza elleni oltás

Fotó: Kozma István

Olvasóink panaszkodnak, hogy hiába szeretnék magukat beoltatni influenza ellen, a háziorvosuknál már elfogyott a vakcina. Beszámolóik szerint vegyes a kép: van, ahol csak a 4 komponensű oltóanyag hiányzik, amivel a kisgyermekeket a terhes nőket és a súlyos betegségben szenvedőket oltják be. Máshol már a 3 komponensű vakcinához sem lehet hozzájutni, pedig a legtöbb embernek ezt adják. Háziorvosi rendelőikben érdeklődtünk, van-e elég vakcina.

Sokan kérik

Dr. Lengyel Mónika tokaji háziorvos azt mondta: csak a 3 komponensű oltóanyagból kapott, de van belőle elég. Az idén többen kérték az oltást, mint az előző években, de nem jelentősen. Naponta vannak olyan páciensei, akiknek beadja a vakcinát. A 4 komponensű oltóanyaggal kapcsolatban jelezte: a népegészségügyi szakigazgatási szerv felmérte az igényt, hogy a körzetében mennyire lenne szükség, de eddig még nem kapott visszajelzést.

Elfogyott az oltóanyag dr. Dienes István körzetében, aki vegyes körzetet visz Bükkszentkereszten.

– Kaptam 3 és 4 komponensű vakcinát is, és nagyjából annyit, amennyire szükség volt. A 4 komponensűből még jó lenne 1-2 darab, abból valószínűleg nem lesz utánpótlás, és megvásárolni sem tudják a betegek, hiszen gyógyszertárakban nem kapható. Összesen 260 háromkomponensű és 6 négykomponensű vakcinát adtam be. Viszont hallottam olyan körzetekről, ahol sokkal kevesebb vakcina állt rendelkezésre, mint amennyire szükség lenne. Sokkal többen szeretnék beoltatni magukat ebben az évben – jelezte a háziorvos.

Listát írnak

Kazincbarcikán, dr. Varga Valéria körzetében tíz nap alatt elfogyott az influenza elleni oltóanyag. Utánrendelésben még kapott 20 darabot, de már azt is beadta rég a betegeinek. Most felírják egy listára, hogy ki szeretne még, hátha érkezik utánpótlás. Naponta jelentkeznek újak a várólistára. Összesen 180 háromkomponensű vakcina fogyott el a rendelőben,

2 négykomponensű. Utóbbiból név szerint kellett rendelni. A háziorvos jelezte: a nép­egészségügyi szakigazgatási szervnél nem biztatták azzal, hogy kap még a vakcinából.

Szintén elfogyott az oltóanyag Sárospatakon, dr. Ilyés Gabriella háziorvos rendelőjében. Előjegyzik a pácienseket, és ha még kapnak vakcinát, értesítik őket.

Felmerült az a kérdés is, mi történik, ha valaki koronavírusos, tünetmentes, és így kapja meg az influenza elleni védőoltást. Dr. Ilyés Gabriella lapunknak elmondta, az oltás egyetlen ellenjavaslata a lázas állapot. Azonban tünetekkel rendelkező beteg nem mehet az orvosi rendelőbe. Az egészségesek pedig belépéskor lázmérésen esnek át, és a háziorvos kikérdezi őket, van-e valamilyen tünetük.

Először lázmérés

Havasi Mariann a napokban kapta meg az influenza elleni védőoltást az üzemorvosától. Az orvos először megmérte a lázát, majd részletesen kikérdezte, vannak-e tünetei. Az oltást csak ezután kapta meg.

Faragó Annát a háziorvosa asszisztense hívta vissza, de akkor már elfogyott a rendelőben az oltóanyag. Anna reménykedik, hogy lesz még utánpótlás, és ő is megkapja a védelmet nyújtó vakcinát.

(A borítóképen: Sokkal többen szeretnék beoltatni magukat idén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában