fejlesztések

2020.11.26. 07:00

Indul a 150 milliárd forintos fejlesztés a zempléni és a tokaji térségben

A kormányhatározat megjelenése után nem sokkal el is kezdődik a Wáberer György nevéhez köthető programnak a megvalósítása, amely a várakozások szerint jelentős lendületet ad a Tokaji borvidék, valamint Zemplén gazdaságának, idegenforgalmának.

Bódisz Attila

A szerencsi Rákóczi vár

Fotó: Vajda János

„Haladéktalanul elkezdjük a Tokaj-Zemplén térség fejlesztését szolgáló kormányzati intézkedések végrehajtását: egyeztetjük az ehhez szükséges pénzügyi keretrendszert, az első erre alkalmas időpontban összehívjuk a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsot, és a feltételek megteremtése után elindítjuk a közbeszerzési eljárásokat” – közölte Wáberer György, a térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt követően, hogy a magyar kormány határozatban rendelkezett a fejlesztési program elfogadásáról.

A kormánybiztos hozzátette, hogy számos projektet sikerült úgy előkészíteni, hogy azok kivitelezése akár már 2021 tavaszán elkezdődhet.

„Az érintett polgármesterekkel és országgyűlési képviselőkkel összefogva minél előbb minél több kézzelfogható eredményt szeretnénk elérni a lakosság életminőségének javításában” – hangsúlyozta.

Wáberer György a 149,5 milliárd forintos kormányzati fejlesztést olyan átfogó felzárkóztatási folyamatként jellemezte, amely valóra váltja a térségben élők évszázados törekvéseit. Hosszú távon biztosítja a fenntartható fejlődést, növeli a régió népességmegtartó erejét, megállítja és visszafordítja az elvándorlást, javítja az életfeltételeket. Meglátása szerint a beruházások ezeknek a céloknak az érdekében a világörökségi kultúrtájra építve gazdagítják a meglévő értékeket és a borászati gasztronómiát. A fejlesztések a térséget reményeik szerint hazánk – Budapest és a Balaton után – harmadik legjelentősebb turisztikai régiójává emelik. A kormánybiztos úgy fogalmazott: a koncepció meghatározó eleme a közlekedési hálózat fejlesztése a régió gyors és minőségi megközelíthetőségének megteremtése érdekében. Ezen belül kiemelt cél a körpanoráma-kerékpárút kiépítése, amely összekapcsolja a Zempléni-hegység természeti és kulturális értékeit, és megteremti a Trianon által megszakított összeköttetést Kassa, valamint Tokaj között.

Képzés és fejlesztés

A megvalósítás első ütemében a Tokaj–Sátoraljaújhely szakasz valósul meg, amely rácsatlakozik a jelenleg futó Mádtól induló és a tokaji Kopasz-hegyet megkerülő kerékpárútra. Már zajlik is a nyomvonalak felmérése, tette hozzá. Aláhúzta: a jövő év első felében megkezdődhet a Tarcalon működő Tokaji Kutatóintézet Szőlészeti és Borászati Kutató fejlesztése második ütemének megvalósítása is.

Wáberer György hangsúlyozta: a turisztikai vonzerő növelése érdekében javulnak a minőségi vendéglátás feltételei is, emelik a gasztronómiai, a borászati és a szálláshelyek szolgáltatásainak minőségét, emellett számos páratlan látványosság is megvalósul. Ilyen lesz például a Tokaj belvárosát a kopasz-hegyi kilátóval összekötő libegő, a sátoraljaújhelyi Várhegy és a Szárhegy között épülő 700 méter hosszú gyalogosfüggőhíd. A tervek között szerepel továbbá nosztalgiagőzös indítása és több Bodrog-parti kikötő kialakítása. Sárospatakon jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetemhez tartozó Comenius Campusának infrastruktúrájára és történelmi képzési múltjára alapozva létrejön Magyarország borászati képzési központja, megújul a bortemplom Sátor­aljaújhelyen, a Tokaj brand márkaerejének erősítését pedig szerteágazó intézkedések szolgálják majd. Wáberer György végezetül hangsúlyozta, hogy a kormányhatározat által kínált történelmi esély maradéktalan kiaknázásához minden érintett összefogása szükséges.

Visszacsábítani a fiatalokat

Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén fideszes ország­gyűlési képviselője kifejtette: az Abaújszántótól Tállyán, Erdőbényén, Tolcsván és Sárospatakon át Sátoraljaújhelyig húzódó borvidéket kiemelt figyelem illeti meg, hiszen olyan páratlan adottságokkal rendelkezik a vidék, amely hazánk hírnevét a történelem során jelentős mértékben alakította és alakíthatja ma is.

Nemcsak Hegyalja, hanem egész Zemplén számára is lehetőséget jelent az előrelépésre, hogy a kormány – egyfajta kezdő lépésként – még a járványtól sújtott időben, ennyi nehézség közepette is komoly forrásokat biztosít a számunkra. Mint hozzáfűzte, a komplex program összesen 41 településen támogatja fejlesztések megvalósítását, ezek közül 31 a választókerületében található. Emlékeztetett rá, hogy Tokaj-Hegyalján a már korábban elkezdett sikeres újhelyi és pataki turisztikai beruházásokat most olyan nagyszabású fejlesztések követik, amelyek látványosan növelik a térség turisztikai vonzerejét csakúgy, mint a régen várt útfelújítások, kerékpárút-építések és a dűlőutak rekonstrukciója.

A honatya kiemelte: a térség északi és nyugati részén lévő települések sem maradnak ki a programból, például a jobb napokat látott kékedi Melczer-kastély „életre keltése”, a telkibányai, gönci, vizsolyi, regéci és a hollóházi turisztikai attrakciók vagy a Hernád vadvízi élményprogram tervezése arra bizonyíték, hogy Tokaj varázsa Abaújra is kisugárzik. A képviselő hozzátette: ez a program nagyszabású fejlesztést kíván megvalósítani, amely jobbá teszi a térségben élők mindennapjait, olyan minőségi munkahelyeket hoz létre, amelyek visszacsábítják a fiatalokat. A beruházásoknak köszönhetően várhatóan még több hazai és külföldi látogatót vonz majd a páratlan élményeket nyújtó térség – jelentette ki dr. Hörcsik Richárd.

Bővülnek a lehetőségek

Dr. Koncz Zsófia, a térség frissen megválasztott ország­gyűlési képviselője elmondta: a soha nem látott léptékű fejlesztésnek köszönhetően Tokaj-Hegyalja történelmi mérföldkőhöz érkezett.

A fejlesztési csomagnak a választókerületének 10 települése a része, a világörökség magterületein keresztül (Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr, Tokaj, Tarcal, Mád, Mezőzombor) a Hegyalja kapujában lévő településekig (Szerencs, Bekecs, Legyesbénye, Monok). A fejlesztések munkahelyeket teremtenek, amelyek a fiatalok helyben maradását és az itt élő emberek lehetőségeinek bővítését is segítik.

A turisztikai és a szálláshely­fejlesztések hozzájárulnak a helybeli értékesítések növeléséhez. Kiemelte: a hegyaljai települések olyan színvonalas turisztikai attrakciókkal büszkélkedhetnek majd, amelyek a borok szerelmeseinek hosszabb és még magasabb színvonalú kikapcsolódásra adnak lehetőséget. Ezek közül az egyik leglátványosabb az a négy évszakos libegő lesz, amely rövid utazási idő alatt a Kopasz-hegy legmagasabb pontjára repíti az érdeklődőt – ahonnan megcsodálhatja a meseszép tájat, vagy akár egy romantikus borvacsorát is elfogyaszthat. Tokaj belvárosi rehabilitációja pedig tovább erősíti borvidékünk névadójának méltó helyét a világban.

Az elmúlt időszakban elindult a – hegyaljai települések jelentős részét összekötve – Bodrog víziturizmusának fejlesztése. A Bodrog-parti kikötőpontok tovább gazdagítják a szabadidős lehetőségeket – mondta.

A projekt további fontos pillérének nevezte a közút- és kerékpárút-hálózat felújítását és bővítését. Megemlítette: az összefüggő kerékpárút-hálózat arra is lehetőséget ad, hogy Hegyalja peremtelepüléseit szervesen bevezesse a borvidék turisztikai vérkeringésébe: a program által fejleszteni kívánt monoki Kossuth Emlékháztól a szerencsi Rákóczi-váron át egészen Zemplén más csodálatos részeiig – fűzte hozzá dr. Koncz Zsófia.

(A borítóképen: Rálátás a szerencsi Rákóczi-várra. A térséget helyzetbe hozó program tovább növeli az idegenforgalmi vonzerőt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában