ingyenes parkolás

2020.11.05. 17:30

Győzzük le a vírust, utána elszámolunk

Az emberi élet védelme fontosabb, mint a bevételkiesés, így látják a települések vezetői.

20200406 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A koronavírus-járvány miatt ingyenessé tették a felszíni, fizető parkolók használatát az országban, így Miskolcon is.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Az emberi élet védelme és a gazdaság működése az elsődleges, ezért az Észak-Magyarország által keresett településvezetők, illetve a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke üdvözölte a kormány döntését az ingyenes parkolásra vonatkozóan.

Felelős városvezetés

Szita Károly, az MJVSZ elnöke és Kaposvár polgármestere úgy fogalmazott: előbb győzzük le a Covidot, utána majd elszámolunk. Hozzátette: kerül, amibe kerül, az emberi életekkel és a gazdaság működésének fenntartásával kell foglalkozniuk.

– A koronavírus elleni harcban áldozatokat kell hoznunk, és közösen kell fellépnünk, ezért üdvözöltük a magyar kormány intézkedéseit.

Az ingyenes parkolás csak egy része a hatékony védekezésnek. Kaposváron az ingyenes parkolás miatt több mint százmillió forint bevételkieséssel kellett számolnunk a tavaszi időszakban. De ez a legkevesebb, amit meg kell tennünk – fogalmazott az Északnak Szita Károly.

Az MJVSZ elnökét arról is kérdeztük, hogy a megyei jogú városok jelezték-e aggodalmukat az ingyenes parkolás miatti bevételkiesés okán. Szita Károly úgy válaszolt: a tavaszi időszakban igen.

A szövetség elnöke úgy fogalmazott: természetes, hogy aggódnak a felelős városvezetők, de meg kell tenni mindent, hogy egészségesek maradjunk, és ez áldozattal jár, mondta. Hozzátette: a felelős városvezetők viszont már várták a korlátozásokra vonatkozó intézkedéseket.

Kontaktok csökkentése

Kaposvár polgármestereként arról szólt, hogy városukban kompenzálják azokat, akik éves bérletet vásároltak. Két lehetőséget kínáltak fel: egyrészt visszafizették a tavaszi három hónapot. Vagy pedig további három hónappal meghosszabbították az éves bérlet érvényességét. Így a 2020-ra váltott bérlet nem 12, hanem 15 hónapra érvényes. A friss intézkedések alapján újraértékelik a továbbiakat, tette hozzá.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke rámutatott: a kisebb településeket nem érinti az ingyenes parkolás, de úgy látja, mindent meg kell tenni, hogy a kontaktok száma csökkenjen. Ezért azt hangsúlyozta: az ingyenes parkolás segíti a munkába járókat, az iskolába gyermeküket elvivőket, hogy ne kelljen használniuk a zsúfolt tömegközlekedési eszközöket.

Az Észak-Magyarország két kisvárost is megkeresett az ingyenes parkolás kapcsán. Rózsahegyi Ferenc, Sátoraljaújhely jegyzője úgy fogalmazott: elsődleges a járvány megfékezése. A belvárosban van egyébként úgynevezett fizetős övezet, ahol félórás időtartam után kell fizetni, de ennek az a célja, hogy arra ösztönözze a lakókat, hogy ne hagyják ott a gépjárműveket órákon át a központban. Jelképes összeget kérnek, melynek nincs költségvetési jelentősége, mondta. Ennek a bevételnek a kiesése a város gazdálkodásában nem okoz fennakadást, tette hozzá a város jegyzője.

Tokaj polgármestere, Posta György arról beszélt: egyelőre nem tervezik a település „lezárását”, ahhoz hasonlóan, mint tavasszal, amikor arra kérték a turistákat, hogy ne utazzanak a városba. Tokajban egyébként fizetős parkoló önkormányzati tulajdonban nincs. A magántulajdonban lévő pedig a tavaszi időszakban ingyenes volt a polgármester tudomása szerint. Posta György is kiemelte: alkalmazkodnak a kormányzati intézkedésekhez.

Az Észak-Magyarország kereste Miskolc város vezetését is, hiszen az ingyenes parkolás „bevételkiesésként” itt bír költségvetési jelentőséggel. Hány parkolót, összesen hány parkolóhelyet érint a kormányrendelet által kihirdetett szabályozás?

A 2020. évre vonatkozóan hány éves parkolóbérletet adtak el? A tavaszi időszakban érvényes ingyenes parkolás mekkora bevételkiesést jelentett a városnak? Milyen intézkedéseket tett a város a tájékoztatás érdekében? Átállították-e a parkolóórákat „nem fizetőssé”? – ezekre a kérdésekre vártuk a választ lapzártánkig.

Fizessenek továbbra is!

Szerda délelőtt a Veres Pál polgármestert a tavalyi választási kampányban támogató Miskolci Padtársak csoport az egyik közösségi oldalon egy olyan posztot jelentett meg, amelyben az állt: arra kérték a lakosságot, hogy ne vegyék tudomásul a kormányrendeletben foglaltakat, és továbbra is fizessenek. Rákérdeztünk: mi a városvezetés véleménye a felhívással kapcsolatban. Választ nem kaptunk, de a poszt is eltűnt.

A miskolci önkormányzat sajtóosztálya szerda este közölte: a városi felszíni, fizetős parkolókban és a Régiposta utcai parkolóházban díjmentes a parkolás. Az Európa téri, Patak utcai, illetve Hősök terei mélygarázsokban azonban kell fizetni az igénybevételért.

Egészségvédelem

A tavaszi időszakban a miskolci Fidesz–KDNP még az ingyenes parkolás kormányzati bevezetése előtt kérte város vezetését: tegyék ingyenessé a parkolást. Üdvözölték a friss kormánydöntést, fogalmaztak.

– Az elmúlt évben az MVK folyamatos járatritkítása oda vezetett, hogy a csúcsforgalomban állandóvá vált a tömeg a járműveken. A zsúfolt tömegközlekedési eszközök a vírus terjesztésében pedig nagy szerepet játszanak. Bár lett volna ideje felkészülni a baloldali városvezetésnek, az első hullámhoz képest nemhogy javult volna, hanem csak tovább romlott a helyzet. Tudjuk, a miskolci baloldali pártok a pénzt fogják nézni és nem az emberek érdekét, de végképp nem engedhetjük, hogy a pénz fontosabb legyen az egészségnél – hangsúlyozta Hollósy András szóvivő.

(A borítóképen: A miskolci parkolóórákat üzemen kívüli állapotba helyezték)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában