Ezen a napon

2020.11.07. 16:30

Ez történt a megyénkben az elmúlt 5 évben november 7-én

Ismét felidézünk néhány hírt az előző évekből. Lássuk, mi történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezen a napon.

naptár

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

2019.11.07.

Kilátástalan helyzetbe került a Perecesen élő család. Az apa egyedül maradt gyermekeivel. Szomorú történetet osztott meg nemrég a közösségi oldalon Lengyel-Zsebesi Melinda, az Egy Esély Civil Szervezet elnöke. Egy Perecesen élő édesapa magára maradt kicsi gyermekeivel, akik 1, 2 és 4 évesek. Az édesanyának ugyanis a legkisebb gyermek születése után olyan súlyos szülés utáni depressziója lett, hogy jelenleg a pszichiátrián kezelik. Az édesapának nem volt más lehetősége, otthagyta a munkahelyét, hogy vigyázni tudjon a gyermekeire.

2019.11.07.

Egy Miskolcról induló formatervező, Megyeri Gábor heteken belül piacra dobja új luxustollát, amelynek küldetése van. A toll elkészítését háromévnyi tervezés előzte meg, és közel 1000 dollárba fog kerülni. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért lehet egy toll ilyen drága, és ki az, aki megálmodta?

2018.11.07.

A települést 2010 júniusában öntötte el a Sajó és a Bódva, az áradás hatását pedig tovább súlyosbította a környéken felgyülemlett belvíz. Felsőzsolca mintegy 95 százaléka víz alá került, 201 ház dőlt össze, 2200 ingatlanból 1800 rongálódott meg.

Valós idejű kép-összehasonlításunkban azt nézhetjük meg, hogyan nézett ki 2010. június 12-én, illetve 2018. január 9-én a település műholdképe. A Google Earth fotóin láthatjuk, hogy nyolc évvel ezelőtt milyen duzzadtak voltak a folyók a város mellett, a belvíz pedig mennyire ellepte a környéket.

2018.11.07.

Hihetetlen sztori a férfiról, akit az anyanyelve miatt elektrosokkoltak

Skizofrénnek hitték, intézetbe zárták, elektrosokkot kapott, pedig csak magyarul beszélt.

A történet egy bizonyos Victor Gyoryről szól és a hatvanas évek Amerikájában játszódik. A sztori szerint a férfit, miután öngyilkosságot kísérelt meg, 1969 áprilisában kényszergyógykezelésre utalták be egy philaderphiai kórházba. Az orvosok paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála és az akkoriban gyakori elektrosokk-terápiára utalták. Csakhogy a döntésben nagy szerepe volt annak, hogy Gyory a feltette kérdésekre értelmetlen halandzsával felelt – amiről később kiderült, hogy nem halandzsa volt, mindössze anyanyelvén, magyarul beszélt.

Mivel az amerikai orvosok nem érettetek magyarul, a páciens pedig angolul nem beszélt, azt hitték, hogy zavart a viselkedése, és kezelésre szorul – amit aztán hónapokon át meg is kapott. Végül a kórház három dolgozója értesített egy Citizens Commission on Human Rights (CCHR) nevű szervezetet, akik bíróságra vitték az ügyet, és Gyoryt 1969 szeptemberében kiengedték, amiben nagy szerepe volt a szintén magyar származású Thomas Szasz pszichiáternek, a CCHR egyik alapítójának. (Forrás: index.hu)

2018.11.07.

A szerepek változnak, ám az elvárás állandó: hitelesnek és érvényesnek kell lenni – vallja Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, akivel az aktuális évadról beszélgettünk.

2017.11.07.

Droglabor Felsődobszán – Betonkeverőben készült a „cola”

Mákszalmából a jelentős mennyiség alsó határát többszörösen meghaladó mennyiségű morfint nyertek ki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat ukrán és magyar állampolgárságú férfiakkal szemben. A Miskolci Törvényszéken hétfőn kezdődött meg a kilenc vádlottat felsorakoztató büntetőper. A vádirat szerint egy ukrán állampolgár ötlete nyomán kezdődött meg 2016 elején a „cola” fantázianevű, morfin alapanyagú kábítószer előállítása. A fő szervező magyar férfi és ukrán társa Felsődobszán néztek ki egy üresen álló raktárépületet, ahol nyugodt körülmények között tudják előállítani a kábítószert. Egy céget is alapítottak, amely megvásárolta az ingatlant.

2016.11.07.

Videó: Elhagyatva Miskolcon – Húsipar a Fonoda utcán

„Csúcsidőben egymást érik a kapu előtt sorakozó kamionok. Ezerszámra hozzák a vesztüket érző, bőgő marhákat, a visítozó sertéseket és a bégető bárányokat. A szállítási költségek okozta veszteség miatt a kombinát csődje elkerülhetetlen egy normális piacgazdaságban. A kombinát alig éli túl a rendszerváltást.” Az Urbex Hungary csapata megnézte a miskolci húskombinát hűlt helyét a Fonoda utcában. Mostanra minden az enyészeté lett.

Ahol három műszakban csaknem 2200 ember dolgozott, már csak a délcegen álló buszmegálló táblája emlékeztet, micsoda, virágzó élet lehetett errefelé. Üvegcserepeken taposunk, hogy bejárjuk a megmaradt telepet, az omladozó portásfülkét és a mintaboltot. A szorgos fémgyűjtők kifosztották a hídmérleget, a helyén tátongó tankcsapda felett egy lábatlan, piros, vezetői bársonyszék hever. A sivár betonplatzon már nyoma sincs a kétemeletes húskombinátnak. Eltűnt, eltüntették a szocializmus megalomániás iparfejlesztési programjáról árulkodó erődítményt. – írta Szántó István kollégánk jegyzetében néhány éve, amikor Bihall Gyulával a szebb napokat látott miskolci húskombinát egykori főmérnökével, igazgatóhelyettesével meglátogatta a cég Fonoda utcai telephelyét. Azóta talán még tovább romlott a helyzet, ahogyan az Urbex Hungary nemrégiben készült videójából kiderül.

2015.11.07.

Örökbefogadás, sétáltatás, simogatás Miskolcon

Tizenhatodik alkalommal tartottak nyílt napot a Miskolci Állategészségügyi Telepen. Szombaton kora délutánig várták azokat, akik szeretnének megismerkedni a telepen élő állatokkal, szívesen sétáltatnak kutyát. A hűvös, ködös időben – két séta között – a telepen forró tea mellett melegedhetnek át a kedves látogatók.

Azzal a lehetőséggel is éltek néhányan, hogy ha egy-egy kutyus megtetszett és gondoskodni kívántak róla, akkor örökbe fogadhatták. Minden a telepen élő kutyáról elmondható: aranyos, kedves, okos és csak úgy adják oda új gazdájának, ha egészséges, megtörtént az orvosi vizsgálata, veszettség elleni oltással és microchippel van ellátva.

Mint megtudtuk, októberben 54 kutya és 19 macska került új gazdához a telepről. Ez az eredmény nem jött volna létre a látogatók és a támogatók segítsége nélkül. Az őszi idő beálltával szívesen fogadnak adományként használt takarót, szőnyeget, meleg ruhaneműt az ólak kibéleléséhez, főként kölyök állataik számára.

2015.11.07.

Eleinte szokatlan, de pár hét után rááll az ember erre a fajta bevásárlásra.„Érzed a tojás ízén, hogy milyen évszak van” – meséli lelkesen Lenkey Ibolya a biotermékek előnyeit. Majd igyekszik cáfolni azt is, hogy a bioélelmiszerek drágábbak lennének: „Sokan mondják, szívesen vásárolnának egészséges élelmiszert, de nem tudják megfizetni. Én ezt másképp látom, én csak ezeket veszem, és kiszámoltuk, azóta sokkal kevesebbet költünk”.

Ibolya ugyanis tagja a Zöld Kosár rendszernek, ami azt jelenti, hétfőn délután 2-től szerda délután 2-ig megrendelhetik az interneten kiválasztott termékeket – főleg bioélelmiszereket –, majd pénteken egy kijelölt helyen átvehetik azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában