betegség

2020.11.12. 07:00

Édesapjukat keresik a hármas ikrek

A miskolci kisfiúk édesapja szívbeteg lett, jelenleg Debrecenben kezelik. 

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Nehéz helyzetbe került a miskolci hármas ikrek családja. Három évvel ezelőtt igazi szenzációnak számított, amikor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórházban világra jött a három kisfiú. Ők ugyanis spontán módon fogant hármas ikrek, ami 7-8 ezer szülésből csak egyszer fordul elő. Születésük után többször is meglátogattuk őket, beszámoltunk a kicsik fejlődéséről, most azonban szomorú apropója van cikkünknek. Tavaly decemberben ugyanis kiderült, hogy Róbertnek, a hármas ikrek édesapjának komoly szívbetegsége van. Jelenleg Debrecenben fekszik kórházban.

Súlyos szívbeteg

– Megfázásszerű betegséggel kezdődött az egész, utána Robi elkezdett fulladni, vizesedni, majd bekerült a kórházba. Kivizsgálták, volt szívkatéterezés, szívultrahang, EKG, mellkasfelvétel, majd azt mondták az orvosok, hogy nagyon rossz állapotban van a szíve, annyira, hogy lehet, szívtranszplantációra lesz szükség – mesélte Szilágyi Laura, a hármas ikrek édesanyja. – A férjem most azért van Debrecenben, hogy beállítsák a gyógyszerét, mert még mindig nagyon vizesedett, de mást egyelőre nem tudunk. Ő a mi napig nem dolgozta fel a történteket, úgy gondolja, hogy nem beteg. Nehezen kezeli ezt a helyzetet 36 évesen. Kőművesként dolgozott, de azt abba kellett hagynia, hiszen nem végezhet nehéz fizikai munkát. Én visszamentem dolgozni az egészségügybe, úgyhogy most ő van otthon a kicsikkel, ha éppen betegek, és nem tudjuk bölcsibe vinni őket. De amíg dolgozom, állandóan az jár a fejemben, hogy mi lesz, ha Robival történik valami, hiszen még kicsik, nem tudnak szólni senkinek – árulta el aggodalmait Laura.

Egy fizetésből

Bizony nem könnyű a helyzetük, és nemcsak férje betegsége miatt, hanem az anyagiak miatt sem. Jelenleg Laura fizetéséből és a családi pótlékból élnek albérletben, egy kétszobás lakásban. Szerettek volna saját lakást, de amíg Laura gyesen volt, nem vállalhatott kezességet a kölcsönhöz, most pedig Robi nem dolgozik, úgyhogy megint nem juthatnak támogatáshoz. Ráadásul Robinak a betegsége előtti időkben már nem volt bejelentett munkahelye, mert egynapos bejelentéssel dolgozott, így most táppénzt sem kap, Laura fizeti a tb-jét és a drága gyógyszereket is.

Apa eltűnt

Azonban amikor a kisfiúkról kérdeztük az édesanyát, rögtön vidámabb lett a hangja. Elmesélte, hogy szeptemberben lettek 3 évesek, de még bölcsibe járnak. Szépen fejlődnek, a szókincsük most kezdett el igazán bővülni. Nagyon szeretnek bölcsibe járni, alig akarnak hazamenni, mert még motorozni és játszani szeretnének.

– Otthon néha összevesznek, sőt verekednek is, de egy kis sírás után kibékülnek, megölelik, megpuszilják egymást. Szeretnének már nagyon önállósodni, követ mosni, főzni, egyedül mosakodni és fogat mosni. Dávid a legenergikusabb, makacs és akaratos, ő mindig kiharcolja magának, amit akar, minden gondolkodás nélkül elveszi testvérei játékait. Milán a legnagyobb, ő egyedül is eljátszik, de az öccseivel is. A két kicsi incselkedik vele, eddig hagyta magát, sokat sírt, de most már ő is megvédi magát, ha kell. Márk pedig nagyon ügyes a labdajátékokban és a sportban. Mindhárman szeretnek rajzolni, festeni és papírt vágni. A tévében azonban mindannyian mást akarnak nézni. Egyikük a traktort, másikuk a „csihuhut”, a harmadik pedig az autós mesét. Úgyhogy nem egyszerűek a mindennapok – tette hozzá Laura.

Elmondta azt is, hogy nagyon hiányzik a kisfiúknak az édesapjuk. Robi egy fotelben szokott ülni, a gyerekek most azt mondogatják, ahogy „apa eltűnt, apa eltűnt”. Levették a hűtőről édesapjuk fényképét, azt szorongatják, és ismételgetik, hogy „itt van apa, itt van apa”.

– Robinak egyébként sokkal jobban szót fogadnak, mint nekem. Amit kér tőlük, megteszik. Szépen öltözködnek, felveszik a cipőjüket, az apjuk egy pillantásából tudják, hogy jónak kell lenni. Rendkívül megviseli őket Robi hiánya – jegyezte meg végül az édesanya.

A családot a Zsófi–ReményVár Egyesület segíti; aki segíteni szeretne, az egyesület közösségi oldalát keresse!

(A borítóképen: A hármas ikrek édesapjukkal, Surányi Róberttel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában