iskolafejlesztés

2020.11.04. 12:00

Bővül, megújul, fejlődik Szendrő

Közel 340 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a szendrői intézmény.

Horváth Imre

20201021 Szendrő fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése a hátránykompenzáció és a minőségi oktatás érdekében” projekt ünnepélyes nyitórendezvény. képen: Riz Gábor országgyűlési képviselő

Fotó: Kozma István

A Kazincbarcikai Tankerületi Központ 296 188 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola infrastrukturális fejlesztésére. A pályázat építési beruházásának első két közbeszerzési eljárása azonban eredménytelenül zárult. A harmadik közbeszerzési eljárás sikerességéhez a kormány 42 501 087 forint többletforrás-igénylést támogatott, így a projekt megemelt támogatási összege 338 689 087 forint lett.

A tankerületi központ a nyertes ajánlatot benyújtó Domaép Kft.-vel a vállalkozási szerződést szeptember 28-án írta alá, és még aznap átadták a munkaterületet a kivitelezőnek. A projekt célja az iskola eredményességének, az oktatás színvonalának emelése, a korai iskolaelhagyás intenzitásának csökkentése. A beruházás megteremti az infrastrukturális hátteret a minőségi, befogadó oktatási környezet létrehozására. Ennek segítségével az oktatás-nevelés hatékonysága jelentősen nő.

A fejlesztésről a napokban a szomszédos művészeti iskolában adtak tájékoztatást, ahol Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Riz Gábor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében arról szólt, fontos, hogy egy olyan városnak, mint Szendrő megfelelő minőségű, infra­struktúrájú iskolája legyen, amely a térségből is vonzó lehet a gyerekek számára.

Elhivatott pedagógusok

Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese elmondta, az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolaépítési, fejlesztési programja valósul meg éppen, ami bizonyítja, hogy a kormány elkötelezett a közoktatás fejlesztése mellett. „Az épületeket élettel az elhivatott pedagógusok töltik meg, akik fontos, hogy ne csak oktassák, de neveljék is a gyerekeket”, fogalmazott.

Személyes emlékeit is felidézve beszélt az iskola történetéről Szaniszló János, Szendrő polgármestere. Megköszönte a támogatást, és hangsúlyozta: biztos benne, hogy magas színvonalú oktatás folyik majd továbbra is a megújult falak között.

A projekt szakmai oldaláról Kalász László intézményvezető, míg a műszaki részéről Kisbenedek Vilmos, a kivitelező Domaép Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást. Mint elhangzott, a fejlesztés eredményeként az intézmény A épületének felújítása és bővítése is megtörténik. Ennek keretében megvalósul a társadalomtudományi, természettudományi szaktantermek és a nyelvi labor korszerűsítése, kialakítanak egy iskolai könyvtárat és könyvraktárat, zenetermet, fejlesztő foglalkozások megtartására alkalmas helyiségeket, valamint két csoportszobát is. Korszerű iskolai bútorokat, az oktatási tevékenységet segítő szakmai anyagokat, eszközöket és modern informatikai berendezéseket is beszereznek. A beruházás része az iskolaudvar parkterületének újratelepítése, aszfaltozott részének újraburkolása és a csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos munkák is.

Mint elhangzott, a beruházás tervezett vége jövő március végén, április elején lehet, ha az időjárás is kegyes lesz a kivitelező cég munkatársaival.

(A borítóképen: A projekt nyitórendezvényén Riz Gábor országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában