koronavírus

2020.11.14. 16:30

Árcsökkenést hozott a vírus

Lakáskiadás legalább húszezer forinttal kevesebbért, mint egy évvel ezelőtt.

Nagy-Hankó Krisztina

Kaputelefon illiusztráció albérlet kereséshez

Forrás: MW

Fotó: AS

Az áprilisi mélypontot és a nyár eleji ingadozást követően ismét mérséklődtek a lakbérek szeptemberben. A csökkenés ellenére a szeptemberi lakbérszint kissé meghaladta az áprilisit. A trend alighanem folytatódik, mivel a munkahelyek ideiglenes megszűnése és a korlátozások időtartamának bizonytalansága miatt várhatóan sokan kezdenek el az albérlet helyett más lakhatási megoldásban gondolkodni.

Tíz ezer forinttal

A jelenlegi ár átlagosan 10 ezer forinttal kedvezőbb, mint a nyári hónapokban tapasztalt albérleti díj. A fővárosi panellakások esetében a lakáskiadók ősszel még ennél is nagyobb áresést könyvelhettek el. A legnagyobb vidéki városokban mérsékeltebb volt a vírus albérletpiacra gyakorolt hatása. A nagyvárosokban a bérleti díjak átlagában csekély különbség alakult ki a tégla- és a panelépítésű lakások között: a legdrágább településeken – ebbe a körbe tartozik Debrecen, Győr és Székesfehérvár – jellemzően 100-120 ezer forintot kértek egy bérleményért, míg az olcsóbb városokban – Pécsett, Szegeden és Miskolcon – ennél kedvezőbb ár, 80-100 ezer forintos bérleti díj volt irányadó az utóbbi két hónapban.

Családi házat ad ki hosszú távra egy családnak Budapest egyik külvárosi övezetében, és már egy éve nem emelt bérleti díjat – mondta Szedő Rita. Hozzátette: nyitott volt arra, hogy a járványhelyzet miatt esetleg csökkenti a havi összeget átmenetileg, ha szükséges, de a bérlő nem igényelte ezt.

Legtöbbjük hazamegy

Miskolcon ugyan sok az egyetemista, de ők az albérletpiacnak csak egy szegmense, ráadásul nem is a legnagyobb – mondta Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont vezetője. A szakember nem tartja valószínűnek azt, hogy megugrana az albérletek iránti kereslet azért, mert a felsőoktatásban átálltak a távoktatásra, a diákoknak pedig ki kellett költöznie a kollégiumokból. Vélhetően a legtöbbjük hazamegy, nem marad a városban. Sokkal valószínűbb, hogy az országos tendenciákat követve, ahogyan a tavaszi első hullám is hozott már egy 5-10 százalékos albérletár-csökkenést, így ez a folyamat folytatódik. Jelenleg Miskolcon egy 28-35 négyzetméteres lakást havi 40 ezer forint plusz rezsiért kínálnak – emelte ki az ingatlanszakértő. Ez az ár egy évvel ezelőtt 60 ezer forint körül mozgott. Felvevőpiac van, bár nem feltétlenül mindenki számít komoly érdeklődőnek, hiszen a háromhavi kauciót ki kell fizetni. A kiadó ingatlanok száma kicsivel nőtt, viszont a potenciális bérlők száma kevesebb, emiatt az árak csökkenést eredményeznek.

Nem változik

Belépett a piacra még két szegmens, az airbnb-zők, azaz a rövid távra, turistáknak kiadók, illetve azok, akik eladásra szánják lakásukat, de kivárnak, és addig inkább kiadnák, bármilyen összeget is kapnak érte – mondta Demeter Tibor. Ezek szintén abba az irányba mutatnak, hogy olcsóbbak lesznek az albérletek. Ez pedig addig, amíg a járványhelyzet nem javul, bizonyosan így marad.

(A borítóképen: Albérletkeresőben: most olcsóbb a bérleti díj)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában