kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

2020.11.29. 07:00

A váltás 5300 forintos megtakarítást is hozhat

Sokan az utolsó pillanatra hagyják a döntést kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukról.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

Az autósok 35-40 százaléka a határidő előtti utolsó napokban dönt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésének felbontásáról, ennek alapján december 1-jéig még mintegy 40 ezer szerződésváltásra kerülhet sor – közölte a Netrisk.hu online biztosításközvetítő portál saját adatai alapján.

A biztosításközvetítő felhívta a figyelmet arra: rövid idő maradt az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező autósoknak, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak.

Az általunk megkérdezett biztosítási szakember elmondta: november elején mindenki – akinek az év végén van a fordulónapja – kézhez kapta korábbi biztosítója ajánlatát, de sokan éppen a vírushelyzet miatt – a díj­emelések ellenére – nem keresték fel az irodákat. Valójában nincs is köztelezettség erre, a változtatási szándékot kell jelezni harminc nappal

az évforduló lejárta előtt.

Az idei biztosítási év a pandémia miatt sajátos képet mutatott, tavasszal lényegesen kevesebb volt a baleset, majd a nyáron ismét növekedett a száma. A díjemelkedések okai között szerepel az alkatrészek árainak és a szerelési költségeknek az emelkedése.

Emelkedő díjak

A Netrisk.hu adatai szerint a biztosítók átlagosan 8,3 százalékos díjemelésről értesítették érintett ügyfeleiket. Aki talált olcsóbb ajánlatot és a váltás mellett döntött, átlagosan 5300 forintot takarít meg új szerződése révén, de azoknak az autósoknak az esetében, akik 2-3 éve nem ellenőrizték év végi díjaikat, nem ritka a 10 ezer forint feletti megtakarítás sem.

A 8 százalék körüli átlagos díjemelés jelentős eltéréseket takar, van olyan biztosító, amelynek megajánlott díjai átlagosan a tavalyi szinten állnak, de van olyan is, amelyik átlagosan 22 százalékot emelt – jelezte Marschalek Péter, a Netrisk csoport kereskedelmi igazgatója. Az új szerződések átlagdíjának mértéke eddig 26 500 forint körül mozog – közölte a Netrisk.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában