Gyermekjogok Világnapja

2020.11.20. 17:00

A társadalmi kötelesség és a tudat a nevelésben

Az ENSZ Közgyűlése 1959. november 20-án fogadta el a Gyermekjogok nyilatkozatát.

Kiss Daniel

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Közel száz éves a gyermekek védelmében hozott nemzetközi egyezmények története. Már 1924-ben elfogadta az akkori Népszövetség a gyermekek jogairól hozott Genfi Nyilatkozatot, melyben a nemzetközi közösség többek között elismerte a gyermekek jogát a fejlődés lehetőségéhez, a különleges segítséghez szükség esetén, elsőbbségükhöz mentéskor, a gazdasági függetlenséghez és a kizsákmányolás ellen.

Emellett elismerték a gyermekek jogát a társadalmi tudatot és kötelességet megidéző neveléshez.

Az ENSZ közgyűlése 1959. november 20-án fogadta el a Gyermekjogok Nyilatkozatát, mely a korábbi népszövetségi dokumentumot kibővítette bár, de nem bírt kötelező érvénnyel az államok számára. A nyilatkozat elfogadásának napja máig a gyermekek jogainak világnapja.

Nemzetközi okmány lett

Tíz éves munka után végül 1989-ben fogadta el az ENSZ közgyűlése a Gyermekjogi egyezményt, melyet Magyarország az elsők között egy éven belül aláírt. Azóta az egyezmény a legszélesebb körben elfogadott nemzetközi okmánnyá vált, melyet a világ 196 országa ratifikált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában