határátkelés

2020.10.27. 13:30

Zavartalan a határátlépés

A szlovákiai kijárási tilalom nem befolyásolja a határátkelőkre vonatkozó szabályokat.

Fotó: Marosréti Ervin

Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában, amely november 1-jéig tart. Az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is – írja az MTI.

Változatlan szabályok

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztályán arról érdeklődtünk, hogy a változások befolyásolják-e a határátlépésre vonatkozó szabályokat.

„A szomszédos országok intézkedései ily módon nem befolyásolják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található határátkelőhelyekre vonatkozó szabályokat. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a határátkelőhelyek forgalmának tekintetében sincs változás. Jellemzően a sátor­aljaújhelyi határátkelőhelyen a várakozás nem haladja meg az 1 órás időtartamot, illetve Bánrévén nem tapasztalható várakozási idő. A magyar határ átlépésével kapcsolatban sem változtak a szabályok, így többek között a munkavállalók a megfelelő engedélyek birtokában közlekedhetnek, illetve munkába járhatnak” – nyilatkozta az Északnak Janasóczki Attila rendőr alezredes szóvivő.

A határátlépésre a következő korábbi szabályok vonatkoznak: Szlovákiába karanténintézkedés és negatív teszteredmény bemutatási kötelezettség nélkül kizárólag a Szlovákia által biztonságosnak, „zöldnek” tekintett országok területéről lehetséges a belépés, amennyiben a belépő személy a belépést megelőző 14 napban is csak biztonságos országban járt. Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai és családtagjaik is engedélykérési, karantén- és tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak keresztül Szlovákián az állampolgárságuk szerinti országba, amennyiben 8 órán belül, legfeljebb tankolás miatt megállva, elhagyják Szlovákia területét – tájékoztat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Magyarországra történő belépés esetén a 10 napos hatósági házi karantén alól mentesülnek azok, akik a szlovák–magyar határ között ingáznak, valamint azok, akik a másik országban oktatásban vesznek részt vagy egészségügyi ellátására szorulnak. A magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy – 5 napnál nem régebbi – negatív teszttel bejöhetnek hazánkba. A visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően – tudtuk meg.

(A borítóképen: Hétfői ellenőrzés Bánrévénél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában