tűzeset

2020.10.06. 16:00

Sokba került a gazégetés

Kisgyőrben teljesen leégett egy lakóház, a tűz a kertihulladék-égetés miatt keletkezett.

Horváth Imre

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Többször írtunk már róla: 2021. január 1-től tilos lesz az avar­égetés, erről a parlament döntött még a nyáron. Vannak olyan önkormányzatok, amelyek még az év végét sem akarták megvárni, és tartva attól, hogy az ősszel még mindenki nagy tűzrakásokba fog majd, amíg lehet, így helyi rendelettel tiltották be máris a kerti égetéseket.

Azzal szintén többször foglalkoztunk már, hogy környezetvédelmi szempontból mennyire káros az avar, a kerti zöldhulladék égetése. Nemcsak azért, mert önmagában is nagy környezetterheléssel jár a füstkibocsátása, hanem mert egy tavaszi, őszi égetés során könnyen „csapják oda” a zöldhulladék mellé az egyéb hulladékot, szemetet is, hogy „attól is megszabaduljanak egy füst alatt”. Ugyanakkor az avarégetésnek gyakran esnek áldozatául a kertek, szántóföldek élőlényei is, mint például a sünök, gyíkfélék, nyulak is, nem beszélve a rengeteg rovarról.

Ugyanakkor van az avar- és kertihulladék-égetésnek egy másik oldala is, amely nem kevésbé veszélyes, és okoz nagy kárt, jelesül, hogy ezen tűzgyújtások egy részéből túl nagy tűz keletkezik, vagyis olyasmi is leég, aminek nem kellene. A szántóföldek, telkek nem eléggé körültekintően végzett avarégetéséből nem ritkán keletkezik többhektáros szárazfű-tűz, amely miatt épületek is veszélybe kerülnek, de nyár végén, ősszel a még földeken lévő termés is lángra kapott már komoly károkat okozva.

Leégett a ház is

Az is előfordul, hogy a kertihulladék-égetés miatt épületek gyulladnak meg, mint történt az éppen a közelmúltban Kisgyőrben, az Ady Endre utcában. Az esethez a miskolci hivatásos tűzoltók vonultak két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval, akiknek egy kiterjedt tűzesettel kellett felvenniük a harcot.

Az egységek kiérkezésekor már teljes terjedelmében lángolt a lakóépület és a melléképület is, amelyekből a lakók egy gázpalackot kihoztak.

Mint kiderült, a kertben felügyelet nélkül végezték a hulladékégetést, a lángok átterjedtek a melléképületre, onnan a lakóház tetőszerkezetére, majd belső terére, hogy végül a tűz kétszázötven négyzetméteren pusztítson. A tűzoltók több mint negyven percig oltották összesen öt víz­sugárral a tüzet, majd órákig tartottak az utómunkálatok. Az ingatlan tetőszerkezete és a helyiségekben lévő használati eszközök és berendezési tárgyak szinte mind megsemmisültek a tűzben, és az épület lakhatatlanná vált. Szerencsére senki sem sérült meg, és a lakók elhelyezésében rokonok segítettek, tudtuk meg Dojcsák Dávidtól, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől.

Az évből hátralévő néhány hónapra tekintve mások számára is intő jel lehet ez az eset, hogy óvatosan fogjanak bele kertihulladék-égetésbe. De jobb, ha már most elkezdik az alternatív megoldások használatát, mint amilyen például a már az Északban is ajánlott és bemutatott komposztálás, hiszen januártól az égetés már nemcsak nem ajánlott, de tilos is lesz!

(A borítóképen: Ennyi maradt a kisgyőri házból)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában