installáció

2020.10.23. 11:00

Nem csak felirat, életérzés

Azt szeretnék, ha a helyszínt és az installációt minden ózdi a magáénak érezné.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Sok ózdi és a városból elszármazott ember fantáziáját megmozgatta, amikor kiderült, hogy a településen is kialakítanak egy közösségi teret, ahol látványos fotók készülhetnek, és az egykori kohászváros iránti szeretet is megnyilvánulhat.

Több ezer szavazat

A közösségi médiában több ezren szavaztak a lehetséges helyszínre, ez is mutatta a fejlesztés iránti igényt. A lakosság végül úgy döntött, hogy a fővárosból bevezető szakaszra, a Bolyki elágazóba kerüljön a felirat, amelynek a teljes tervezése és kivitelezése nagyjából három hónapot vett igénybe. Az Ózdi Művelődési Intézmények pályázati forrásból valósíthatta meg a beruházást, amely a jövőben a helyiek egyik találkozási pontjává válhat.

Érzelmi kérdés

Az évtizedek alatt sok nehézséget, kudarcot és fájdalmat megélt ózdi emberek számára érzelmi kérdés az összetartozás. Az átadóünnepségen fiatalok és idősek egyaránt részt vettek, ami ugyancsak jelzi az helyiek elkötelezettségét a szülővárosuk iránt. Az installációt szintén egy Ózdról elszármazott fiatalember készítette.

– A várossal kapcsolatban sokan emlegetik a munkát, a lehetőséget. Ez a felirat nagyjából harminc embernek adott feladatot az elmúlt időszakban – mondta köszöntőjében Alaksza Dániel. – Már én sem élek Ózdon, de ózdiként az ózdiak számára, teljes szívemből készítettem ezt az alkotást. Bízom benne, hogy mindenki a magáénak érzi majd, én nagyon büszke vagyok rá. Arra kérek mindenkit, hogy úgy vigyázzon rá, mintha a sajátja lenne.

Pirosan világít majd

Az átadóünnepségen az is kiderült, hogy a feliratban található szív pirosan fog világítani, és az előtte lévő kis teret is tovább fejlesztik. A nyolc méter hosszú, több mint két méter magas, betontalapzaton álló felirat arra is jó lehetőséget kínál, hogy a városról szép fotók kerüljenek fel a világhálóra. A helyszín a későbbiekben találkozási pontként is szolgálhat, hiszen néhány paddal is kiegészítették, ahol beszélgetni, olvasni, akár elmélkedni is lehet.

(A borítóképen: Az átadóünnepségen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában