útlezárások

2020.10.15. 14:00

Lassan tetőznek folyóink vízállásai, újabb utakat zártak le

A lehullott igen nagy mennyiségű eső hatására heves vízszintemelkedések alakultak ki a Sajón, a Bódván, a Hernádon, és az Ipolyon is – tájékoztatott csütörtökön az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Horváth Imre

Fotó: Tóth Balázs

A Sajó Sajópüspökinél csütörtök reggel 8 órakor 390 cm-es értékkel tetőzés közelében van (III. fok: 300 cm, legnagyobb vízállás 416 cm). Lejjebb Sajószentpéternél a reggel 8 órás 333 cm-es vízállással még másodfokban van a víz szintje (II. fok 300 cm, III. fok 350 cm). Itt a tetőzés pénteken napközben várható a III. fok szintje feletti vízállással. Felsőzsolcánál is árad a folyó, csütörtök reggel 8 órakor 254 cm-es vízállást mértek, a tetőzés várhatóan 17-én várható a III. fokú szintet (400 cm) megközelítő vízállással.

A Hernád vízállása Hidasnémetinél a szerdai gyors vízszintemelkedés hatására este meghaladta a III. fok szintét, csütörtök reggel 8 órakor 372 cm-t mértek, a vízszintemelkedés üteme lelassult, az esti tetőzésig még várhatóan körülbelül 30 cm-es emelkedés valószínű. Gesztelynél is intenzíven árad a folyó, reggel 213 cm-es vízállást mértek, a tetőzés 18-án reggel várható a III. fokú szintet jelentősen meghaladó, vízállással. Gesztely és Ócsanálos között a vízügyes szakemberek a hajnali órákban megkezdték egy 1600 m hosszú nyúlgát kiépítését, hogy a belegrádi ívóvízbázis védelmét biztosítsák.

A Bódva Hídvégardónál csütörtök reggel 8 órakor 250 cm-es vízállással tetőzés közelében van (legnagyobb vízállás 333 cm), Szendrőnél lassuló ütemben, de még árad a folyó, reggel 196 cm-es vízállást mértek, a tetőzés itt a pénteki napon várható.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei a védekezésre felkészültek, éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak a folyók mentén. Ha szükséges, azonnali műszaki segítséget nyújtanak a védekező önkormányzatoknak.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál még lassú ütemű áradás mellett csütörtök reggel 8 órakor 373 cm-es vízállást mértek, a tetőzés a nap folyamán várható és csak kevesebb, mint 1 méterrel marad el az eddigi maximális értéktől (432 cm). A szlovák területekről érkező mellékvízfolyásokon már ütemesen csökkennek a vízszintek, ezért a lejjebb lévő szakaszokon a vízszintek várhatóan nem érik el az I. fokú készültségi szinteket jelentő értékeket.

A csapadék a Bodrog vízgyűjtőjét is érintette, a hazai szakaszon az I. fok szintje körüli vízállások kialakulása várható.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján a fenti vízgyűjtőkön a következő 24 órában újra nem túl jelentős (10 mm körüli) csapadékra lehet számítani, ami várhatóan lassítani fogja az árhullámok levonulását. A meteorológiai helyzetnek a jelzetthez képesti eltérése befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök reggeli tájékoztatása szerint a szerdán jelzett útszakaszok mellett további lezárásokra volt szükség. A Sajó áradás miatt le van zárva a Putnokról Sajóvelezdre vezető út egy szakasza, valamint a közelben, a Sajóvelezdről Vadna felé vezető út. A lezárt szakaszok a 26-os főúton át kerülhetők el, Sajóvelezdre jelenleg csak Királd vagy Sajómercse felől lehet bejutni. A közelben a Sajógalgócba vezető utat is víz borítja, oda jelenleg csak egy földúton lehet bejutni. Hasonló okok miatt nem járható a 26-os főútról Sajókazára vezető sem. Ott Múcsony felé kell kerülni.

Árad a Hernád is, ami a Novajidrány és Vizsoly közötti utat árasztotta el, ezért azon lehetetlenné vált közlekedni. Encs vagy Gönc felé kerülhetnek a közlekedők.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában