őszi szünet

2020.10.29. 07:00

Kissé kaotikus a helyzet

Nem minden tanintézmény kezeli olyan frappánsan a gyermekfelvigyázás kérdését, mint tavasszal.

Novák Krisztina

Hercsik Szofia Natasa (b) és Ignácz Natália (j)

Fotó: Vajda János

Az őszi szünet számtalan szülőnek okoz problémát, hiszen a koronavírus-járvány első hulláma miatt a szabadságuk nagy részét már kivették, ezért nehézséget okoz számukra a gyermekfelügyelet megoldása.

Van, ahol óvoda sincs

Egy neve elhallgatását kérő szülőtől megtudtuk, hogy alsó tagozatos kisfia az egyik egyházi iskola tanulója, ahol nem biztosítottak ügyeletet az őszi szünet idejére az iskola tanulói számára, sőt: az iskolához tartozó óvodában is őszi szünetet tartanak. Ennek következtében, jobb megoldás híján, a nő hatvanéves édesanyja vigyáz a gyermekre. Azok pedig, akiknél a nagyszülő sem tud segíteni, még nehezebb helyzetben vannak.

Később, több szülővel beszélve kiderült, más egyházi iskolákban is hasonló a helyzet. Van szülő, aki táppénzre ment, mások home office-t kérvényeztek, de sokan kénytelenek voltak a szomszédoktól, rokonoktól vagy a barátoktól segítséget kérni. Az egészségügyben dolgozó szülők pedig elmondták, esetükben ez sem járható út, mert a munkájuk miatt a legtöbben jobban tartanak tőlük, valamint gyermekeiktől fertőzésveszély tekintetében, és még hibáztatni sem tudják ezért ismerőseiket, hiszen érthető az álláspontjuk. A gyermekeik elhelyezése azonban továbbra is sok fejtörést okoz.

Kérdőjelek

Az önkormányzathoz tartozó általános iskolák honlapján egységesen a minisztérium közleménye szerepel: „Kérjük, hogy az őszi szünet idején segítsék a járvány visszaszorítását azzal is, hogy a gyerekek kontaktusszám-csökkentése érdekében lehetőleg családjukkal töltsék el a szünidőt. Fontos, hogy a gyerekek lehetőleg kerüljék el azokat a helyszíneket, rendezvényeket, ahol zárt térben sokan vannak, és minimalizálják az iskolatársaikkal vagy más intézmények diákjaival is a közös,

a vírus terjedése szempontjából kockázatos programokon való részvételüket.”

Ezt látva a Miskolci Tankerületi Központhoz fordultunk kérdésünkkel, hogy a tankerülethez tartozó intézményekben tartanak-e ügyeletet az őszi szünet alatt, de erre még nem kaptunk választ.

– Az önkormányzathoz tartozó bölcsődékben és az óvodákban nincs őszi szünet, ahogyan az azt megelőző években sem volt – tájékoztatta az Észak-Magyarországot Szántó Rita, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. – Az azonban elmondható, hogy azok a szülők, akiknek iskolás gyermekük is van, ilyenkor az óvodás és/vagy bölcsődés gyermeküket is otthon tartják.

A szerencsések

Ignácz Natália és kislánya, Hercsik Szofia Natasa a népkerti játszótéren élvezték a jó időt.

– Szerencsére a koronavírus-fertőzés elkerült minket, ezért „csak” az őszi szünet miatt vagyunk itt – tudtuk meg az édesanyától. – Könnyebb helyzetben vagyunk, mint más szülők, mert a munkabeosztásunk elég rugalmas, ezért Szofi az összes szünetet velünk tölti, ahova csak tudjuk, visszük magunkkal az édesapjával. Amikor az időjárás engedi, kint vagyunk a szabadban, otthon is van egy nagy kertünk, amihez gyümölcsös is tartozik.

(A borítóképen: Hercsik Szofia Natasa és Ignácz Natália)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában