szüret

2020.10.27. 07:00

Kevesebb szőlő teremhet idén, de kitűnő lehet a bor minősége

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása nem segít igazán a szőlő leszüretelésében.

Szaniszló Bálint

20201020 Cák-Kőszeg Szőlő szüretelése Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe képen: Kutasi Józsefné, Krancz Ferencné

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

Országos jelenség, hogy idén később kezdődött a szőlőszüret. Tokaj-Hegyalján ez további heteket jelent, és igazán csak mostanában szedik a borvidék jellemző szőlőit, a hárslevelűt és a furmintot. Az időjárás persze nem igazán kedvez a szüretelőknek.

Előbb a tél végi, tavasz eleji szárazság, aztán a tavaszi fagy okozott gondot az ország szőlőtermelőinek. A szokatlan hidegre érzékeny fajták esetében a szakemberek 15-20 százalékos terméskiesést prognosztizáltak.

Nagyobb felvásárlási árak

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint a termés minőségére általában nincs igazán panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így összességében benne van a tarsolyban a kiváló évjárat lehetősége. A szőlőárak országosan a tavalyihoz képest valamivel magasabbak, de vannak olyan helyek, ahol kevesebbet adnak a bornakvalóért.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa előrejelzése szerint a várható maximális terméshozam idén 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul, ami megközelítőleg 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. Ez a mennyiség nemcsak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsült mennyiségtől is.

Csökkentett a zöldszüret

Abban, hogy idén kevesebb szőlő termett, nemcsak az időjárás játszik szerepet, hanem a koronavírus-járvány is. Tavasszal és nyár elején, a „nagy bezárkózás” idején nem volt könnyű túladni a pincékben felhalmozott bormennyiségen, hiszen a turizmus és a vendéglátás szinte teljesen leállt. A bort csak a kiskereskedelmi egységekben lehetett értékesíteni, ott pedig elsősorban az olcsóbb nedűk fogytak.

A kibontakozóban lévő túltermelési válság megoldására az Agrárminisztérium meghirdette a zöldszüretet, azaz hogy – pénzbeni támogatás fejében – még éretlen állapotban leszedik a termést, ezzel csökkentve az év végi mennyiséget. Az agrártárca mintegy 9 milliárd forintot különített el a célra.

A zöldszüreten túl a lepárlás volt még lehetséges eszköz a bormennyiség csökkentésére. A tokaj-hegyaljai gazdák is éltek a lehetőséggel, 700 hektárnál nagyobb területen volt zöldszüret az idei nyáron.

A száraz fajtákon a sor

Nem tett jót tehát a szüret menetének Tokaj-Hegyalján sem az elmúlt időszak igencsak hektikus időjárása, a nagy mennyiségű csapadék. Ilyen helyzetben kényelmetlenebb a szüret, és nem tesz jót a csapadék az aszúsodásnak sem. Tokaj-Hegyalján egyébként az errefelé korainak számító fajták betakarítása már befejeződött.

Ezen a vidéken is az országosan érvényes kép uralkodik: a szőlő és a belőle készülő reménybeli bor minősége jó lesz.

(A borítóképen: Ha esik, ha fúj, a szőlőt időben le kell szedni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában