mozgáskorlátozott parkoló

2020.10.09. 20:00

Időkorlátos parkolás...

Egy óra parkolási időt engedélyeztek Miskolc belvárosában a rokkantak számára.

Detzky Anna

Fotó: CSA

A Szemere Bertalan utcán a Mivíz Kft. Lakossági Ügyfélszolgálat és a Miskolci Hőszolgáltató Kft. épülete közelében található egy közlekedési tábla rokkantaknak, amely arról tájékoztat, hogy az érintettek csak egy órán keresztül vehetik igénybe a parkolót. A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete (Mozgegylet) véleménye szerint ez túl rövid idő.

Rokkantságtól függ

– A rokkantság fogalma rendkívül tág. Némelyek közülük bármilyen segédeszköz nélkül, önállóan tudnak közlekedni, mások kerekesszékesek, és vannak, akik mindig valaki segítségére szorulnak – vázolta föl Juhász Imre, a Mozgegylet vezetőségi tagja. – Ennek megfelelően az egyetlen órás parkolás nem mindenki számára elegendő, még akkor sem, hogyha az ügyfélszolgálat a közelben található. Egy kerekesszékes számára például hosszú percekbe telik, amíg összerakja az ülőalkalmatosságot, és visszafelé ugyanezt a procedúrát kell végigcsinálnia.

A mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezők nagy része nem tagja mozgássérült-szervezetnek.

Minimum három óra

– Az ügyfélszolgálatokon, ügyintézés során általában sokat kell várakozni. Éppen ezért az lenne az ideális, hogyha mindig a legsúlyosabb esetet vennék alapul, azt, akinek a legtöbb időre van szüksége. Mindezt még a parkolóhelyek zsúfoltsága is nehezítheti, a rokkantak számára kijelölt helyeket is hamar elfoglalják. Csak a mi egyesületünk miskolci tagsága körülbelül ötszáz fő. Összességében tehát szerintem egyáltalán nem lenne szabad időkorlátot megszabni a rokkantak számára, de ha mégis ezt teszik, minimum 3 órás parkolást kellene engedélyezni – jelentette ki a vezetőségi tag.

Forogjon a parkoló

Az idő rövidségének okáról a polgármesteri hivatalt is megkérdeztük.

„A parkolási helyzet eltérő lehet Miskolcon belül. Más, ha például lakóhelyen parkol valaki, vagy ha ügyet intéz a belvárosban. Amennyiben az illetőnek a közelben található a munkahelye, akkor a parkolót hosszú időre elfoglalja. Itt a kihelyezett táblával az volt a cél, hogy a parkoló forogjon, és ne foglalja el senki egész napra. A fotón látható tábla egy ügyfélszolgálati iroda közelében készült. Az ügyintézéshez mozgáskorlátozott személy számára is elegendő egy óra. A parkolási időt a Miör ellenőrzi. Ezenkívül a szóban forgó utcában van másik mozgáskorlátozott-parkoló időkorlát nélkül” – nyilatkozta Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya.

(A borítóképen: A parkolótábla mutatja, csak egy órát parkolhatnak ott a mozgássérülltek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában