pályázat

2020.10.27. 20:00

Földrajzi oltalom és védjegy

Az agrárminiszter idén is kiírta a Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért (KDHT) pályázatot.

Novák Krisztina

Fotó: ME

A földművelésügyi miniszter által 2016-ban megalapított díjra társadalmi és egyéni kategóriában önkormányzatok, önkormányzati társulások, non-profit társaságok, szociális szövetkezetek, valamint civil szervezetek pályázhatnak. A cél a hagyományos és tájjellegű termékek piacra jutásának elősegítése, a fogyasztók körében való népszerűsítése, emellett a kimagasló tevékenységet folytató közösségek és egyének elismerése és példaképül állítása. A pályázat beadási határideje 2020. november 9. A miniszteri díjat és elismerő oklevelet az évente megrendezésre kerülő Terra Madre, a Hagyományos Terméket Előállító Közösségek Világnapja rendezvényen adják át, amelyre idén 2020. december 10-én kerül sor.

Magas színvonalon

– A cél, hogy más nagy piacokon is oltalmat élvezhessenek ezek a termékek – hangsúlyozta Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár tavaly, a hagyományos termékeket előállító közösségek részére szervezett konferencia megnyitóján. Továbbá kiemelte, hogy a minőségi agrártermékek megkülönböztethetőségének lehetősége a földrajzi árujelzők oltalmában és a védjegyekben rejlik.

Megyénk minden évben kiváló eredményekkel képviselteti magát. Többek között a cigándi A Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány, a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete, a Szimbiózis Alapítvány és Erdőbénye mint a legkedveltebb borvidéki település is részesült már az elismerésben.

A díj elnyeréséhez a pályázóknak olyan általános feltételeknek kell megfelelniük, mint a kiemelkedő közösségi marketingtevékenység folytatása a hagyományos és tájjellegű termékek piacra jutásának elősegítésére, továbbá az iparjogvédelmi oltalmi formák használata a hagyományos és tájjellegű termékek védelme érdekében, valamint a szakma hagyományainak, ipartörténeti emlékeinek ápolása, a szakmai ismeretek átadása a fiatal generáció számára és hagyományos termékekre alapozott helyi gazdaságfejlesztési stratégia, koncepció kidolgozása és megvalósítása, jó példák bemutatása a sokoldalú és fenntartható vidékfejlesztés területén.

A szomolyai cseresznye

A 2018-as évben, önkormányzati kategóriában Szomolya Község Önkormányzata részesült miniszteri díjban a hagyományos rövid szárú fekete cseresznye termesztési kultúra fenntartása érdekében kifejtett példaértékű közösségi tevékenységéért.

– Mi sem mutatja jobban a díj értékét, mint az, hogy idén augusztusban megkaptuk a határozatot, miszerint uniós oltalom alá került a rövid szárú szomolyai fekete cseresznye – nyilatkozta az Északnak Jurecska Györgyné, Szomolya polgármestere. – A termelőink közül egyre többen telepítik ezt a fajta cseresznyét – van olyan birtok, ahol 1800 cseresznyefa kapott helyet –, és nagyon keresetté is vált. Idén a szokásos cseresznyefesztivál a vírushelyzet miatt elmaradt, ezért a közösségi oldalunkon jelenítettünk meg egy cseresznyés térképet. Ezen megjelöltük az egyéni látogatók számára, hogy ki foglalkozik a cseresznye termesztésével, és hol lehet megvásárolni azt. A nyári friss cseresznyén kívül lehet kapni aszalt cseresznyét, cseresznyés rétest, cseresznyelekvárt és minden egyéb, manufakturális keretek között készült, cseresznyés terméket.

Júniusban az önkormányzat cseresznyéskertjeiben Szedd magad! akciót hirdettek, amelynek értelmében a leszedett cseresznye felét mindenki hazavihette, a másik felét pedig az önkormányzat kapta meg. A kezdeményezés népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az első néhány nap után már nem is tudtak új vendégeket fogadni.

(A borítóképen: A Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete is részesült már az elismerésben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában