támogatás

2020.10.23. 07:00

Féláron újíthatják fel a lakásukat

Otthonfelújítási támogatást indít a kormány 2021. január 1-jétől, a renoválási költség felét kifizetik.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A támogatás a legalább egy gyermeket nevelő családoknak szól. A lakás felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. Azok a családok, amelyek jövőre felújításba kezdenek és a munkálatokról számlát tudnak felmutatni, ki tudják használni ezt a lehetőséget. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. Bármilyen felújítást tervezhetnek, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha felújításáról. A program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják. A Magyar Államkincstár lesz a felelős azért, hogy a visszaigényléséket online és minél rövidebb idő alatt tudják majd intézni.

Teljes alsó szint

Hét éve költöztek vidékre a miskolci panellakásból egy 150 négyzetméteres, kétszintes családi házba, amiben jócskán akad felújítanivaló – mondta Gábor, aki feleségével két kislányt nevel. Mivel a ház beköltözhető állapotban volt, ezért először a kertet hozták rendbe. Most azonban esedékessé váltak a belső munkálatok. A konyhabútort szeretnék lecserélni, illetve

a burkolatokat is újabbra váltanák. De tulajdonképpen az egész alsó szintet átalakítanák – sorolta az édesapa. A ház kívülről már szigetelve van, fűtés-korszerűsítésre nem kell költeniük. A most bejelentett támogatási formát biztosan ki fogják használni, vélhetően a maximumösszegig. Már a tervek elkészültek, kivitelezőt keresnek a felújításhoz. Gábor azt állítja, ez a nehezebb része az elképzelés megvalósításának.

Felcsillant a szemük

Anitáék idén februárban vették birtokba új családi házukat, augusztusban született meg első gyermekük. A csokot nem vették igénybe a ház vásárlásakor, a tízmillió forintos babaváró támogatást azonban igen. Beköltözéskor csak tisztasági festés volt az ingatlanban, a felújítás váratott magára. Felcsillant a szemük, amikor meghallották az új családtámogatási formát – mondta a fiatal édesanya. Szeretnék a házat 30 négyzetméterrel megnagyobbítani, új konyhát kialakítani, és egyéb terveik is vannak. A férjével készítettek egy költségvetési tervet, és úgy számoltak, hogy a hatmillió forintot el fogja érni

a beruházásuk, így a maximum igényelhető hárommilliót kérni fogják. Mivel vélhetően meg kell előlegezni az összeget, ezért a lakástakarékot is beforgatják, amennyiben szükséges – tette hozzá Anita.

Hasonló helyzetben van Rita és férje is, hiszen szintén pár hónapja jött a világra a kisfiuk. Házukat néhány éve vásárolták egy örökség segítségével, de felújítani már nem tudták. Leginkább a fűtést kellene korszerűsíteni, mert rendkívül magas

a gázszámlájuk, a hideg téli hónapokban eléri a havi 70 ezer forintot – mondta az anyuka.

Pont időben érkezett

A nyílászárókat is cserélni szeretnék a ház minden helyiségében. Ezek a legsürgetőbbek, de új burkolatok, konyha- és fürdőszoba-felújítás is jól jönne. Minden attól függ, milyen árajánlatot kapnak a munkálatok elvégzésére, és végül abból mit tudnak megvalósítani. A babaváró támogatás egy részét szeretnék erre a célra fordítani.

Társasházi lakásukat újítanák föl, a munkálatokat jövő tavaszra tervezték, így pont időben jött az új támogatási forma bejelentése – mondta Szilvia. Ők már a mestert is megtalálták a kivitelezéshez. A mostani nappaliból és étkezőből egy amerikai típusú konyha-étkező-nappalit szeretnének létrehozni, illetve a jelenleg meglévő két hálószobából, az egyik leválasztásával egy harmadikat. Így a kisfiuknak és kislányuknak, illetve a szülőknek is külön szoba jutna – emelte ki

az édesanya. Úgy számoltak, hogy legalább egymillió forintot tudnak spórolni a támogatás igénybevételével.

(A borítóképen: Valószínű, sok-sok fiatal pár kalkulál a napokban, hogy mit, hogyan és mennyiért volna érdemes felújítani)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában